Всеукраїнська профспілка юристів

Поліція Донеччини презентувала проєкт з протидії наркоманії

Поліція Донеччини презентувала проєкт з протидії наркоманії
32696 ПЕРЕГЛЯДІВ

Серед головних пунктів - захист молоді від наркозалежності, нові методи розслідування наркозлочинів, контроль над реалізацією нарковмісних препаратів, соціальна реінтеграція хворих на наркоманію. Розроблена поліцейськими стратегія передбачає широку взаємодію з органами влади та громадськістю.

На колегії Донецької облдержадміністрації було розглянуто проєкт Регіональної програми з профілактики правопорушень, протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на 2019 - 2021 років.

Заступник начальника поліції Донецької області Василь Остапчук повідомив про напрацювання поліцейських та пропозиції щодо комплексного підходу у подоланні проблем, пов’язаних з наркоманією.

У 2018 році поліція Донеччини притягнула до відповідальності за наркозлочини понад 1, 4 тисячі осіб. Припинено понад 200 фактів збуту наркотиків. Викриті 4 організовані наркоугруповання, зокрема, злочинна організація з 15 осіб. Кримінальні провадження відносно ОЗГ спрямовані до суду. На майно наркоторговців накладено арешт на суму 19,5 мільйонів гривень.

З незаконного обігу вилучено 97 кг наркотиків, понад 43 тисячі доз лікарських та отруйних засобів, понад 1,5 мільйонів рослин канабісу.

Найбільш вразливою до наркоманії є молодь.

На диспансерному обліку в Донецькій області через психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання наркотиків перебувають понад 11 тисяч пацієнтів.

Регіональна програма передбачає:

• вдосконалення заходів з протидії злочинним організаціям, які здійснюють нелегальний трафік та реалізацію наркотиків

• впровадження нових методів виявлення та розслідування наркозлочині

• посилення контролю за виробництвом, відпуском, обліком, наркотичних речовин, психотропних засобів та прекурсорів

• створення системи моніторингу ефективності заходів протидії поширенню наркоманії

• науково обґрунтований підхід до медичного забезпечення, соціальної реабілітації та соціальної реінтеграції наркозалежних осіб, удосконалення програм замісної терапії

• підвищення рівня поінформованості населення щодо наслідків вживання наркотиків (із залученням неурядових організацій, органів самоврядування та ЗМІ та використанням сучасних, дієвих форм комунікації)

• спільні тренінги для поліцейських, медиків та соціальних працівників

 

Автор: ВПЮ

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео