Всеукраїнська профспілка юристів

Впроваджене Генеральною прокуратурою України відновне правосуддя для неповнолітніх вже дає позитивні результати

Впроваджене Генеральною прокуратурою України відновне правосуддя для неповнолітніх вже дає позитивні результати
224397 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кожна людина має право на другий шанс, а надати дитині можливість виправлення та перевиховання без притягнення до кримінальної відповідальності – безумовний обов’язок кожного дорослого, адже саме через наші помилки у вихованні вони стають на хибний шлях.

Більшість розвинутих країн вже давно дійшли до цієї аксіоми і упродовж тривалого часу успішно втілюють в життя принцип відновного правосуддя для дітей шляхом примирення їх з потерпілими та максимально раннього виведення із кримінального процесу, що стало позитивною та дієвою альтернативою кримінального покарання. Не є виключенням і Україна, яка впевнено крокує до забезпечення міжнародних стандартів у правосудді щодо дітей.

Так, запрацював Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочинів», запроваджений Генеральною прокуратурою України та Міністерством юстиції України у Донецькій, Львівській, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях. Ювенальними прокурорами вже залучено до нього 16 підлітків, які вперше схибили і вчинили нетяжкі правопорушення. Оцінивши ступінь суспільної небезпеки цих підлітків, прокурорами прийнято рішення про можливість їх виправлення без призначення кримінального покарання за умови проведення з ними роботи по ресоціалізації та запобігання вчиненню повторних злочинів.

Зокрема, не лишився осторонь прокурор у вирішенні долі 16-річного «Ромео», який викрав оберемок тюльпанів для своєї коханої, вирішивши привітати її з Днем народження у такий «кримінальний» спосіб, однак одразу ж був затриманий поліцейськими. Враховуючи, що підліток раніше не потрапляв в поле зору правоохоронців, щиро розкаявся у вчиненому та виявив бажання прийняти участь у Програмі відновлення, прокурор направив його до регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги з метою проведення з ним профілактичної роботи та примирення з потерпілим.

За результатами проходження Програми прокурором щодо кожної дитини буде вирішуватись питання щодо можливості закриття кримінального провадження або звільнення від кримінальної відповідальності.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Теги: Генеральна прокуратура України,неповнолітні,кримінальна відповідальність

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео