Всеукраїнська профспілка юристів

Завершено розслідування щодо суддів за злочини під час подій Майдану

Завершено розслідування щодо суддів за злочини під час подій Майдану
84038 ПЕРЕГЛЯДІВ

Управлінням спеціальних розслідувань за процесуального керівництва прокурорів відділу Департаменту організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України проводиться системна робота та вживаються заходи щодо встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності усіх представників державної влади, у тому числі з числа суддів, причетних до неправомірних дій стосовно учасників мирних акцій протесту в січні – лютому 2014 року.

Так, 27.02.2019 завершено розслідування у кримінальному провадженні стосовно заступника Голови Апеляційного суду м. Києва і двох суддів цього суду за ч. 2 ст. 375 КК України за підозрою у постановленні в лютому 2014 року у складі колегії суддів завідомо-неправосудної ухвали про відмову у задоволенні апеляційної скарги сторони захисту арештованого та залишення у силі незаконної ухвали судді місцевого суду про застосування до завідомо невинного громадянина запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, якого правоохоронці незаконно затримали 24.01.2014 на бульварі Л. Українки в м. Києві з декількома шинами в автомобілі і безпідставно притягнули до кримінальної відповідальності за нібито участь у масових заворушеннях, сфальсифікувавши при цьому матеріали справи. 
Крім того, заступнику керівника цього суду інкримінується також і незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду та «ручне» маніпулювання зі складом колегій суддів з розгляду апеляційних скарг, відповідальність за яке передбачена ст. 376-1 КК України.

Стороні захисту відкрито доступ до матеріалів і після ознайомлення підозрюваних та їх захисників з матеріалами провадження обвинувальний акт буде направлено до суду.

Нагадаємо, що стосовно колишніх слідчих міліції, прокурорів і суддів місцевого суду за незаконне затримання, фальсифікацію, притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності та постановлення неправосудного рішення обвинувальні акти раніше передано до суду і на даний час тривають їх судові розгляди. 

Довідково : ч. 2 ст. 375 КК України – постановлення суддями завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови, вчинені з корисливих мотивів та в інших особистих інтересах – карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.
ч. 1 ст. 376-1 КК України – незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду – карається штрафом від 600 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Теги: Генеральної прокуратури України

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео