Всеукраїнська профспілка юристів

Генпрокуратура належно здійснює свої повноваження щодо оскарження видачі КП «Волиньприродресурс» спецдозволів на видобування бурштину

Генпрокуратура належно здійснює свої повноваження щодо оскарження видачі КП «Волиньприродресурс» спецдозволів на видобування бурштину
138022 ПЕРЕГЛЯДІВ

Генеральною прокуратурою 30.10.2017 в Окружний адміністративний суд м. Києва подано 4 адміністративні позови до Державної служби геології та надр України і Державної комісії України по запасах корисних копалин про визнання протиправними та скасування протоколів Державної комісії по запасах корисних копалин від 07.12.2016 щодо апробації запасів бурштину на ділянках Маневицька-1, Маневицька-2, Камінь-Каширська-1 та Камінь-Каширська-2 Волинської області і спеціальних дозволів, виданих 02.02.2017 КП «Волиньприродресурс» на видобування бурштину на цих ділянках.

Як результат, ухвалами Окружного адміністративного суду м. Києва за указаними позовами відкрито провадження в адміністративних справах, чим підтверджено, що позовні заяви відповідають вимогам Кодексу адміністративного судочинства України, у т.ч. щодо строків звернення до суду.

При цьому, відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції, що діяла на час подання позову) для звернення до адміністративного суду встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають право на пред’явлення передбачених законом вимог.

Статтею 106 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено вимоги до позовної заяви, а саме щодо надання до позовної заяви доказів позивачем на підтвердження позовних вимог.

Таким чином, право прокурора на звернення до суду із заявою про захист державних інтересів пов’язане з моментом отримання належних і допустимих доказів незаконності і протиправності оскаржуваних протоколів Державної комісії по запасах корисних копалин та виданих спецдозволів на користування надрами.

Такі докази Генеральною прокуратурою України отримано лише в жовтні 2017 року, якими і обґрунтовано позовні вимоги.

Ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва від 27.12.2017 у справі про залишення позову без розгляду, що стала предметом безпідставних звинувачень посадових осіб Генеральної прокуратури щодо нібито навмисного неоскарження обговорюваних дозволів, не вступила в законну силу, оскільки оскаржена Генеральною прокуратурою України в апеляційному порядку з підстав порушення норм матеріального і процесуального права.

Справа за апеляційною скаргою Генеральної прокуратури України призначена Київським апеляційним адміністративним судом до розгляду.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео