Всеукраїнська профспілка юристів

Прокуратура Миколаївської області вимагає припинення використання товариством земельної ділянки

Прокуратура Миколаївської області вимагає припинення використання товариством земельної ділянки
110450 ПЕРЕГЛЯДІВ

Прокуратура Миколаївської області звернулась до суду з позовом про скасування рішень Миколаївської міської ради про надання в оренду та продаж земель загальною площею 92,6 га вартістю понад 585 млн грн.

Зокрема, у 2009 році Миколаївською міською радою товариству з обмеженою відповідальністю надано в оренду зазначені земельні ділянки для обслуговування підхідного каналу та бази накопичення сільськогосподарської продукції із зерноперевантажувальним комплексом.

У подальшому частина земельної ділянки площею 23,6 га викуплена товариством. Водночас установлено, що вказані землі є донною поверхнею водного об’єкта загальнодержавного значення – Бузького лиману, котрий відноситься до внутрішніх морських вод України.

Таким чином, міська рада, всупереч ст. 84 Земельного кодексу України та ст. 14 одного кодексу України, поза межами своїх повноважень фактично розпорядилась частиною вказаного водного об’єкта, надання якого належить виключно до компетенції органів виконавчої влади.

Більш того, земельна ділянка площею 23,6 га є штучно створеною територією, яка взагалі не може бути передана у приватну власність.

Враховуючи викладене, прокуратура області вимагає у суді скасування рішень Миколаївської міської ради, визнання недійсними договорів оренди та купівлі-продажу земель, державного акта на право власності на землю, свідоцтв про право власності, скасування державної реєстрації.

Наразі судом відкрито провадження за позовом.

Загалом, упродовж 2013-2017 років органами прокуратури області заявлено 10 позовів щодо незаконного надання приватним підприємствам донної поверхні Бузького лиману загальною площею 480 га вартістю більше 417 млн грн. На цей час судами задоволено 6 таких позовів – рішення міської ради та інших органів влади щодо надання акваторії площею 288 га визнано незаконними. При цьому, у трьох справах остаточні рішення про задоволення позовів прокурора постановлено Вищим господарським судом України та Вищим адміністративним судом України.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео