Всеукраїнська профспілка юристів

Депутатський «імунітет» можуть остаточно зняти 3 вересня

Депутатський «імунітет» можуть остаточно зняти 3 вересня
169366 ПЕРЕГЛЯДІВ

Верховна Рада України може прийняти законопроект про зняття депутатської недоторканності у другому читанні вже в наступний вівторок, 3 вересня.

Про це заявив в коментарі журналістам глава фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія.

Нардеп упевнений, що в Раді знайдеться 300 голосів, щоб створити конституційну більшість і остаточно прийняти законопроект.

"Ніхто не очікував, що закон про депутатську недоторканність так швидко приймуть у першому читанні. Я думаю, що 3 вересня ми можемо очікувати, що депутати, включно зі мною, будуть просто звичайні люди. 3 вересня буде засідання. Нам потрібно буде мати 300 голосів. Наша фракція - це 254. Можливо, якщо суд за Рудику прийме рішення в нашу сторону, буде 255 ", - зазначив Арахамія.

"45 голосів потрібно буде добрати з інших політичних сил. Я сподіваюся, що інші політичні сили розуміють, як зняття недоторканності чекають зараз виборці", - додав він.

Варто відзначити, що в ніч на п'ятницю, 30 серпня, депутати Верховної Ради України нового скликання прийняли в першому читанні законопроект про зняття депутатської недоторканності.

Законопроект № 7203 був внесений в Раду п'ятим президентом України Петром Порошенко. 20 вересня минулого року парламентарії підтримали президентський проект постанови про подальшу роботу над зазначеним законопроектом.

У червні 2018 року Конституційний суд України (КС) дав висновок щодо відповідності цієї ініціативи вимогам ст.157 і ст.158 Основного закону.

Для остаточного прийняття законопроекту буде потрібно не менше 300 голосів парламентаріїв. Така процедура встановлена ​​Конституцією України.

Законопроектом пропонується виключити з ст.80 Конституції положення про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, а також що їм гарантується депутатська недоторканність.

Автор: ВПЮ

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео