Всеукраїнська профспілка юристів

Гепатит, сказ, ВІЧ-інфекція, туберкульоз, ящур та коров'яча віспа мандрують маршрутками Західної України?!!

61561 ПЕРЕГЛЯДІВ

Медичні лабораторії “МеДіС” та “Ескулаб” здійснюють перевезення патогенних та умовно патогенних збудників інфекційних хвороб в маршрутних таксі, що курсують на Західній Україні.

Факт порушення правил перевезення небезпечних вантажів та санітарно-протиепідемічних норм зафіксував львівський активіст Едуард Синяговський.

13.03.2019 р у своєму дописі в мережі Фейсбук пан Синяговський виклав відео передачі співробітниками вказаних лабораторій водіям маршрутних таксі пакунків з медичними аналізами. Громадський активіст зазначив, що стріми були зроблені в населених пунктах Рудки та Жовква, де розташовані відділення лабораторій “МеДіС” та “Ескулаб”.

“За наші з вами гроші, які ми платимо за аналізи,  працівники «МеДіСу та Ескулабу» наражають мешканців Львівщини на небезпеку та дурять нас, як пацієнтів, - обурився пан Синяговський. - Які результати аналізів можуть бути після того, як пробірки потряслись в маршрутці під палаючім сонцем на гарячому двигуні автобуса?!!”

Юристи вбачають в діях посадових осіб «МеДіСу та Ескулабу» ознаки кримінальних правопорушень. Проте, за спостереженнями громадського викривача, місцева поліція не квапиться з припиненням злочинної діяльності підприємців.

На думку експертів, перевезення  збудників інфекційних хвороб в маршрутних таксі обумовлена бажанням власників медичних лабораторій зекономити на процедурах, передбачених для зазначеного виду підприємницької діяльності. А саме — використання ліцензованих транспортних фірм та спеціальних захисних контейнерів. Ознайомившись з географію відділень лабораторій «МеДіС” та Ескулаб» у Львівській, Тернопільській, Рівенської, Чернівецької, Хмельницькій Івано-франківської, Волинської та Закарпатської областях, експерти зробили припущення, що розмір “економії” становить близько 120 тисяч доларів на місяць.

Зазначимо, що особливо-небезпечними хворобами, що розповсюджуються через  гемоконтактні та рівноцінні механізми передачі та підлягають  регуляції Міжнародними медико-санітарними правилами, є гепатити B,C,D, ВІЛ-інфекція, туберкульоз, ящур, виразка Бурулі, сибірка, сказ, коров'яча віспа тощо. За статистикою, лише від гепатиту в світі щорічно вмирають 500-700 тисяч осіб;  в Україні щороку реєструється від двох до трьох тисяч випадків захворювання.

Діагностичні центри “МеДіС” та “Ескулаб” в установленому порядку отримали державну ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики. Проте, незважаючи на резонансний розголос в засобах масової інформації факту транспортування потенційних збудників інфекційних хвороб у маршрутних автобусах, керівництво закладів від коментарів утримується.

Едуард Синяговський  +380 (96) 264 03 03

Теги: Медичні лабораторії “МеДіС” “Ескулаб” ,Едуард Синяговський

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео