Всеукраїнська профспілка юристів

На окупованій території Донбасу досі затоплені близько 40 вугільних шахт

На окупованій території Донбасу досі затоплені близько 40 вугільних шахт
85444 ПЕРЕГЛЯДІВ

До Дня шахтаря, що традиційно відзначають останньої неділі серпня, минулими роками гірники Донецька, Макіївки, Єнакієвого та Горлівки зазвичай звітували про трудові рекорди у вигляді великої кількості вугілля, піднятого на-гора понад план.

Проте після окупації цих міст проросійськими незаконними збройними формуваннями і закриття шахт жителі гірницьких міст і селищ більше переймаються темпами піднімання до поверхні підземних вод на зруйнованих і розграбованих вугледобувних підприємствах. З огляду на ситуацію на окупованій території, точну кількість таких підтоплених руїн назвати важко, проте навіть за цих умов експертам із міжнародних організацій достеменно відомо про 39 закритих і затоплених шахт по той бік лінії розмежування. Серед них є особливо небезпечні, оскільки у підземних виробках зберігаються токсичні відходи.

У цьому плані особлива увага до закритої шахти «Юний комунар» у Єнакієвому, у якій 1979 року на глибині провели експериментальний ядерний вибух і законсервували тут капсулу з радіоактивними речовинами. Ізольовану небезпечну виробку роками утримували в сухому режимі консервації, оскільки звідси відкачували воду. Проте торік у квітні окупаційна адміністрація Єнакієвого і Донецька, пославшись на брак коштів, зупинила роботу насосів, і виробки «Юнкому» стали поступово наповнюватися підземними водами. За останньою інформацією, нині під водою опинилися вже 35% підземних виробок і затоплення радіоактивної капсули стає дедалі ближчим. Фахівці вважають, що це загрожує масштабною екологічною катастрофою: радіація через підземні води може потрапити в головну водну артерію Донбасу — річку Сіверський Донець і навіть в Азовське море.

Ще одна проблема — просідання після підтоплення шахтними водами ґрунтів у гірницьких населених пунктах. На це дедалі частіше скаржаться жителі Горлівки, Макіївки, Донецька. Зокрема в колишньому обласному центрі просідання поверхні подекуди становить майже 10 сантиметрів. Це підтверджують знімки, отримані представниками ОБСЄ у співпраці з Національним космічним агентством України. 

«Місцеві жителі розповідають про воду, що вже стоїть у підвалах, також відбувається накопичення метану. Від просідання ґрунту пішли тріщини у стінах будинків, загрожуючи обвалом. І якщо це виробничі об’єкти — шахти чи заводи зі шкідливим виробниц­твом, то небезпека зростає в рази. Виникла величезна проблема для Донбасу, яка постійно збільшується. Тож які будуть наслідки, не береться сказати ніхто», — коментує ситуацію експерт  ОБСЄ з екологічних питань Дмитро Аверін.

Автор: ВПЮ

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео