Всеукраїнська профспілка юристів

Дєєва: ставлення до дітей - найкращий показник роботи правоохоронців

Дєєва: ставлення до дітей - найкращий показник роботи правоохоронців
247588 ПЕРЕГЛЯДІВ

 13 жовтня у Міністерстві внутрішніх справ, відбулася робоча зустріч щодо удосконалення діяльності підрозділів Національної поліції України з питань захисту дитини.

Засідання відбулося в рамках виконання Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо підтримки ініціативи співробітництва в галузі захисту прав дитини між Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією України, Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Agriteam Canada.

Захід відкрила заступник міністра внутрішніх справ з євроінтеграції Анастасія Дєєва. Вона зазначила, що питання дітей стає пріоритетом у роботі Міністерства та центральних органів влади.

«Трансформація, що відбулась за 3 роки дуже важлива, адже тема дітей, в тому числі, є компетенцією МВС. Діти - це рівноправні громадяни, що потребують особливої уваги та нових підходів у роботі правоохоронців з ними. Адже саме поліція першою контактує з дитиною у кризовій ситуації, тому має емпатично ставитись до питань її прав і свобод, надавати комплексну допомогу при складних обставинах», - зазначила Анастасія Дєєва.

За словами заступника міністра, проект, що триватиме 2 роки, відкриває можливість створити окремий спеціалізований орган щодо справ дітей.

«Необхідна переатестація працівників поліції, щоби відсіяти випадкових людей. Працівники ювенальної превенції та їх функції мають бути прописані в законодавстві – пошук дітей, повернення їх додому, розкриття злочинів. Ми прагнемо створити ефективний підрозділ, що надаватиме всю необхідну допомогу дітям, що потрапили в біду» - прокоментувала Лариса Зуб.

Заступник міністра Анастасія Дєєва наголосила, що активна співпраця з міжнародними партнерами рухає вперед та відкриває двері до нових можливостей.

Директор офісу Agriteam Canada ltd. в Україні Танія Лей Санфорд Аммар зазначила, що з 2010 року, коли почалося обговорення реформи ювенальної превенції, вдалося досягти помітних результатів.

«Поєднання політичної волі із компетенціями спеціалістів – наша методологія роботи. Одне з головних завдань – перегляд структурних та функціональних особливостей підрозділів, що працюють з дітьми.

Після цього разом із Національною поліцією ми перейдемо до розробки тренінгів та навчальних матеріалів. Це амбітний проект для усіх нас і ми очікуємо, що наші спільні зусилля принесуть відчутний результат» - прокоментувала Директор офісу Agriteam Canada.

В свою чергу Андро Гігаурі, консультант з питань захисту прав дітей Представництва Дитячого фонду ООН (Юнісеф) в Україні, який також є партнером проекту, подякував МВС України за готовність до співпраці.

«У різних країнах різні юрисдикції, у кожної країни свій шлях, але в Міністерстві внутрішніх справ України для нас завжди відкриті двері. Ми працюватимемо з Міністерством протягом двох років аби розробити нові тренінгові програми та включити їх у курси підготовки поліцейських. Разом із Agriteam Canada ми також плануємо створити систему супервізїї поліцейських, що працюють з дітьми – як і з тими, хто постраждав внаслідок правопорушень, так і з тими, хто опинився в конфлікті з законом» - зауважив Андро Гігаурі.

На завершення заходу експерти обговорили результати аналізу функцій та завдань структурних підрозділів НПУ в частині захисту прав дитини, а також результати оцінки навчальних потреб НПУ щодо висвітлення питання захисту прав та законних інтересів дітей.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео