Всеукраїнська профспілка юристів

Павло Петренко підписав угоду між Україною і Нідерландами

Павло Петренко підписав угоду між Україною і Нідерландами
109700 ПЕРЕГЛЯДІВ

В рамках візиту до Таллінну Міністр юстиції Павло Петренко, відповідно до наданого йому Президентом України уповноваження, підписав Угоду між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво стосовно злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року.

«Державами-членами Спільної слідчої групи, до якої входять Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна, було спільно вирішено, що переслідування осіб, винних у вказаній катастрофі, здійснюватиметься в рамках національної судової системи Нідерландів з дотриманням найвищих міжнародних стандартів у цій сфері», - зазначив очільник Мін’юсту.
За його словами, Україна готова забезпечити належний рівень співпраці з Королівством Нідерландів, щоб передати кримінальну справу стосовно винуватців збиття літака рейсу MH17 до Нідерландів.
«Такий крок, на наше переконання, забезпечить максимальну ефективність у розслідуванні цієї справи та дасть можливість притягнути до відповідальності усіх причетних до терористичного акту, який забрав життя 298 осіб», - наголосив Міністр юстиції.
Метою угоди є врегулювання питань, що стосуються або виникають у зв’язку з переслідуванням та засудженням у Королівстві Нідерландів осіб за злочини, пов'язані зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року в Україні.
Угода доповнює існуючі конвенції та інші нормативні документи, що стосуються міжнародного співробітництва у кримінальних справах, які застосовуються у відносинах між сторонами.
Зокрема, підписаний документ передбачає, що Королівство Нідерландів має компетенцію переслідувати осіб за злочини, пов’язані зі збиттям літака Малайзійських авіаліній. З цією метою Україна може передати кримінальне провадження на підставі Європейської конвенції про передачу провадження у кримінальних справах 1972 року, у тому числі на прохання нідерландської Сторони.
Також угодою передбачено, що обвинувачуваний, який перебуває на території України і у видачі якого до Королівства Нідерландів відмовлено, може взяти участь у судовому розгляді справи у Королівстві Нідерландів у режимі відеоконференції. Обов'язковою умовою проведення судового розгляду у режимі відеоконференції є лише згода обвинуваченого. Окрім того, у режимі відеоконференції може проводитися допит свідків та експертів.
Окрім цього, документ регулює питання передачі в Україну виконання покарань, у тому числі на підставі вироків, винесених заочно, а також забезпечує можливість застосування до засудженої особи запобіжних заходів до прийняття рішення про виконання покарання.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео