Всеукраїнська профспілка юристів

Водоканали вимагають підвищення цін на воду через нові ціни на електроенергію

Водоканали вимагають підвищення цін на воду через нові ціни на електроенергію
84734 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ряд водоканалів з 20 серпня може перейти на погодинну подачу води, щоб скоротити витрати на електроенергію. Про це заявила віце-президент асоціації «Укрводоканалекологія» Ольга Бабій. Через введення нового ринку електроенергії відбулося підвищення цін електроенергії для підприємств на 25%. Бабій нагадала, що роботу 100 водоканалів України регулює НКРЕКУ.

Ряд водоканалів з 20 серпня може перейти на погодинну подачу води, щоб скоротити витрати на електроенергію. Збільшивши тариф на електроенергію, регулятор не підняв тарифи на водопостачання і водовідведення. Тому тільки за липень водоканали зазнали збитків в розмірі близько 200 млн грн. У нових правилах також передбачена передоплата підприємствами за електроенергію. Як вказують в асоціації, в липні водоканали ще змогли зібрати кошти для авансових платежів, але коштів на передоплату в серпні у підприємств вже немає. «Ми хочемо попередити: з 20 серпня деякі міста змушені будуть перейти на погодинну подачу води, щоб скоротити витрати на електроенергію. Якщо ж ситуація не буде вирішена шляхом законодавчого коригування, водоканали будуть відключати від електропостачання », - підкреслила Бабій.

Асоціація «Укрводоканалекологія» закликає НКРЕКУ збільшити тарифи на водопостачання і водовідведення, а також теплопостачання на 20% або дозволити водоканалам і теплопостачальним підприємствам купувати електроенергію за ціною 1,68 грн за кВт  год.

1 липня запрацювала нова модель ринку електроенергії, що припускає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори (ДД) між виробниками і споживачами, постачальниками, балансуючий ринок (де будуть розраховуватися різниця між прогнозним і фактичним обсягом споживання і його вартість ), ринок «на добу вперед» (РСВ) і внутрісуточних ринок (ВСР, на ньому закуповується електроенергія на найближчі години), ринок допоміжних послуг.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео