Всеукраїнська профспілка юристів

Ю. Луценко та П. Петренко підписали спільний наказ «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

Ю. Луценко та П. Петренко підписали спільний наказ «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»
28087 ПЕРЕГЛЯДІВ

У понеділок, 21 січня 2019 року, Генеральний прокурор України Юрій Луценко та Міністр юстиції України Павло Петренко підписали спільний наказ Мін’юсту та ГПУ «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Також на заході були присутні заступник Генерального прокурора Євген Єнін, перший заступник Міністра юстиції, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя для дітей Олена Сукманова і виконувач обов’язків Голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лора Білл.

Юрій Луценко зазначив, що відповідно до Мінімальних стандартних правил ООН, що стосуються здійснення правосуддя щодо неповнолітніх (Пекінські правила), при розгляді справ неповнолітніх правопорушників треба по можливості не вдаватися до офіційного розгляду справи компетентним органом влади.

«У зв’язку з цим за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Генеральною прокуратурою України та Мін’юстом запроваджується пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», - поінформував Генеральний прокурор України.

Разом з тим, Юрій Луценко повідомив, що для запровадження цього пілотного проекту було обрано 6 регіонів: Донецьку, Львівську, Луганську, Миколаївську, Одеську та Харківську області.

За словами Генерального прокурора України, умовами для використання Програми є: наявність потерпілої сторони; вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої або середньої тяжкості; визнання неповнолітнім факту вчинення злочину; згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Юрій Луценко зазначив, що у цій Програмі прокурор має поінформувати неповнолітнього, його законного представника та потерпілого, його законного представника про можливість реалізації Програми шляхом залучення адвоката-медіатора регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та укладення угоди про застосування Програми відновлення; роз’яснити, що результати участі у Програмі враховуватимуться під час прийняття рішення про наявність підстав для звільнення від кримінальної відповідальності або закриття кримінального провадження.

Генеральний прокурор України зауважив, що позитивними наслідками впровадження програми буде: скорочення витрат бюджетних коштів на судовий розгляд; зменшення часу спілкування неповнолітнього з правоохоронними органами та судом, що не травмуватиме його психіку; потерпілий братиме участь у перевихованні неповнолітнього правопорушника та отримає відшкодування заподіяної йому шкоди, у тому числі моральної; залучення громадських організацій та соціальних служб до роботи з неповнолітнім правопорушником для виправлення його поведінки, наповнення його дозвілля суспільно корисною діяльністю (гуртки, спортивні секції, робота тощо).

«Дякую представництву ЮНІСЕФ, Міністерству юстиції і всім нашим колегам за такий серйозний підхід, і прокуратура зробить все від нас залежне, щоб цей експеримент став нашою дійсністю», - констатував Юрій Луценко.

Міністр юстиції України Павло Петренко, в свою чергу, подякував Юрію Луценку і міжнародним партнерам за розробку і початок реалізації Програми. «Це не просто пілотний проект чи юридична процедура. Це важливий життєвий вклад для того, щоб допомогти українським дітям, і щоб ці українські діти були повноцінними членами суспільства і через десятиріччя творили історію України не з-за тюремних грат, а працюючи на благо нашою країни», - зазначив він.

Виконувач обов’язків Голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лора Білл подякувала представникам Генеральної прокуратури України та Міністерства юстиції України за зусилля в тому, щоб продовжувати працювати над проектами відновної юстиції, відновного правосуддя для неповнолітніх. Вона зазначила, що цей проект стане ефективним інструментом для застосування експертами, які надалі будуть працювати з дітьми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                       Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
                                                                                                               Генеральної прокуратури України

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео