Всеукраїнська профспілка юристів

Про результати наглядової діяльності та реагування прокурорів на порушення конституційних прав громадян при застосуванні примусових заходів за адміністративні правопорушення

Про результати наглядової діяльності та реагування прокурорів на порушення конституційних прав громадян при застосуванні примусових заходів за адміністративні правопорушення
251264 ПЕРЕГЛЯДІВ

продовж минулого року при здійсненні нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення прокурори у регіонах систематично проводили перевірки з питань додержання закону і прав затриманих у місцях тимчасового тримання органів державної прикордонної та міграційної служб, спеціальних установах та кімнатах затриманих органів поліції.

З урахуванням взятих на себе Україною міжнародних зобов’язань особлива увага зверталася на дотримання прав громадян та іноземців, насамперед під час їх адміністративного доставляння, затримання і тримання у спеціальних установах, забезпечення права на захист, отримання безоплатної правової допомоги, послуг перекладача, гуманне поводження із затриманими тощо.

За результатами перевірок органів Національної поліції виявлено факти незаконного адміністративного арешту, затримання осіб, штучного створення підстав для застосування таких заходів примусу, незаконного звільнення від відповідальності шляхом фальсифікації офіційних документів, неналежного поводження із затриманими.

На усунення допущених порушень закону прокурорами внесено майже тисячу документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 900 службових осіб, звільнено 9 незаконно утримуваних осіб, скасовано, приведено у відповідність до вимог законодавства 18 актів.

Крім того, органами прокуратури особлива увага зверталась на організацію роботи з питань нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів адміністративного примусу до нелегальних мігрантів.

Зокрема, Генеральною прокуратурою України проводилися наради, на яких розроблені спільні заходи з питань забезпечення законності при виявленні та триманні нелегальних мігрантів. За втручання Генеральної прокуратури України приведено у відповідність до законодавства 2 нормативно - правові акти, які регулюють питання діяльності пунктів тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства.

З метою організації ефективних перевірок контролюючих органів щороку на місця направлялися відповідні завдання та пам’ятки щодо порядку їх проведення. За їхніми результатами, прокурори принципово реагували на факти порушень під час затримання та тримання нелегальних мігрантів, бездіяльності органів міграційної служби. Так, тільки минулого року задоволено понад 200 документів реагування з указаних питань, за результатами розгляду яких 50 посадовців притягнуто до відповідальності.

Як наслідок, підвищилася ефективність діяльності органів міграційної служби щодо примусового видворення нелегальних мігрантів: якщо у 2017 році було видворено лише 214 іноземців, то минулого року - вдвічі більше.

Так само завдяки належній організації наглядової діяльності у порівнянні з минулими роками підвищилась ефективність діяльності на цьому напрямі і прикордонної служби. Так, у 2018 році виконано понад 80 відсотків рішень про примусове повернення іноземців та осіб без громадянства. До решти нелегалів застосовано процедуру примусового видворення.

На усунення порушень закону внесено близько 70 документів прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 130 посадовців.

Перевірки дотримання вимог законодавства щодо виконання адміністративних стягнень у виді виправних і громадських робіт свідчать, що органами пробації допускаються порушення закону при застосуванні цих примусових заходів.

Так, у 2018 році на виконанні понад 6 місяців перебувало більш ніж півтисячі постанов про застосування громадських робіт. Порушення на вказаному напрямі виявлено прокуратурами Волинської, Львівської, Київської, Миколаївської, Полтавської та інших областей.

Загалом за підсумками наглядової діяльності за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення у 2018 році за документами реагування до відповідальності притягнуто понад 1300 службових осіб, звільнено 9 незаконно утримуваних осіб, на незаконні рішення суду внесено більш ніж 200 апеляційних скарг.

Теги: наглядова діяльність,права громадян,правопорушення

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео