Всеукраїнська профспілка юристів

179 жителів Рівненської області змінили своє ім’я, прізвище чи по батькові

179 жителів Рівненської області змінили своє ім’я, прізвище чи по батькові
12958 ПЕРЕГЛЯДІВ

За інформацією відділу державної реєстрації актів цивільного стану Рівненської області цього року до територіальних відділів ДРАЦС звернулися із відповідною заявою та змінили свої прізвища, ім’я чи по батькові 179 мешканців Рівненщини.
Зауважимо, що раніше не дозволялося змінювати по батькові, лише в окремих випадках. Відповідно до законодавчих змін, що набули чинності цього року, українцям дозволили змінювати не лише своє прізвище та (або) ім’я, а й по батькові. Зробити це можна з 16 років. Змінити власне ім'я у більш ранньому віці, з 14 років теж дозволяється, але за згоди батьків чи піклувальників.
"Що стосується порядку розгляду заяви про зміну імені, прізвища чи по батькові то термін її розгляду 3 місяці. В окремих випадках термін розгляду заяви може бути продовжено, але не більш як на 3 місяці. Послуга зі зміни по батькові коштує стільки ж, як і зміна імені – 5 грн 10 копійок, при повторній зміні імені чи по батькові треба буде заплатити 51 грн", - зазначає заступниця начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), Оксана Сальчук.
Для того, щоб змінити по батькові, до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) необхідно подати:
заяву (зразок може бути надано безпосередньо у відділі ДРАЦС);
свідоцтво про народження заявника;
свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі);
свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано);
свідоцтво про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
свідоцтво про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;
фотокартку;
квитанцію про сплату державного мита.
Звертаємо увагу, що після зміни імені доведеться обмінювати й усі документи, що посвідчують особу: паспорт, закордонний паспорт, водійське посвідчення, пенсійний.
Інформуємо, що подати заяву про зміну імені можна онлайн, через веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» https://dracs.minjust.gov.ua
Слід не забувати, що є певні умови за яких можуть відмовити у зміні імені. А саме – у разі: здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом, наявності у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку, офіційного звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника, подання заявником неправдивих відомостей.
Пам'ятайте! Зміна імені – це право кожної людини!

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео