Всеукраїнська профспілка юристів

Понад 100 тисяч звернень за правничою допомогою: місцеві центри з надання БВПД Миколаївщини відзначили 6-річчя

Понад 100 тисяч звернень за правничою допомогою: місцеві центри з надання БВПД Миколаївщини відзначили 6-річчя
271438 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цього річ по всій країні місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги відзначили шість років з дня відкриття, за цей час було зроблено немало, лише у Миколаївській області до юристів місцевих центрів надійшло майже 106 тисяч звернень з різних аспектів права, з них близько 13 тисяч за вторинною правовою допомогою. Про це повідомили у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області.
«Практика показує, що в більшості випадків проблему можна вирішити у позасудовому порядку, отримавши лише консультацію юриста з роз’ясненнями та алгоритмами дій. За час роботи місцевих центрів на Миколаївщини наші юристи надали майже 94 тисячі консультацій та роз’яснень в різних сферах права, починаючи від оформлення субсидій, аліментів на дітей, завершуючи питаннями щодо продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення», - відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша.
Якщо говорити про вторинну правову допомогу, зокрема підготовку процесуальних документів та представництво в суді, то за шість років роботи місцевих центрів регіону маємо вже майже 13 тисяч випадків такої допомоги. Кожна з цих справ по своєму унікальна та важлива, адже має за собою проблему певної людини, яку подекуди вона не може вирішити роками.
Серед питань, з якими звертаються громадяни традиційно найпопулярнішими є питання в сфері сімейних правовідносин, а саме: призначення аліментів, розірвання шлюбу, позбавлення батьківських прав або оспорювання такого рішення тощо. Водночас останнім часом побільшало звернень із земельних питань, зокрема це пов’язано із припиненням дії мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, у зв’язку з чим у землевласників виникає безліч питань щодо розпорядження власними земельними ділянками. Одне з таких питань, що безпосередньо впливає на можливість розпоряджатися власним майном – це виправлення помилок в документах, що підтверджують право власності, адже помилка навіть в одну літеру може створити для людини значні проблеми. Подібна справа мала місце в практиці начальниці Єланецького бюро правової допомоги Ірини Котенко.
«Звернувшись до бюро клієнт розповів, що у 2020 році він отримав державний акт на право приватної власності на земельну ділянку площею 6,41 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського господарства. Проте, у вказаному державному акті було допущено помилку у написанні його по батькові - замість літери «і» вказана літера «н». Через цю невідповідність він не міг виготовити документацію із землеустрою та зареєструвати право власності на землю, як цього вимагає законодавство. І, як наслідок, не міг жодним чином розпоряджатися власною земельною ділянкою. Враховуючи, що виправити вказані недоліки у позасудовому порядку не видавалось можливим, було вирішено звертатися до суду, який своїм рішенням встановив факт належності державного акту на право приватної власності на землю», - розповіла І. Котенко.

Відзначимо, що на сьогодні в Миколаївській області працює два місцевих центри з надання БВПД – Миколаївський та Вознесенський, які мають 16 відділів бюро правової допомоги у різних куточках регіону. Знайти найближчу точку доступу до правової допомоги можна за посиланням https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/.
Крім цього, отримати правничу допомогу можна дистанційно. Так, система БПД інформує громадян про їхні права та механізм їх захисту через:
– офіційний сайт системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/
–Фейсбук-сторінку системи БПД https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
– Телеграм-канал «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid
–Інстаграм-сторінку системи БПД https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk
– правничу вікіпедію WikiLegalAid – https://wiki.legalaid.gov.ua
Отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна:
– за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103
– скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR
– скориставшись мобільним застосунком «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE
–у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
– у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaidchat
– у приватному чаті системи БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html
– у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
– написавши на електронну пошту центру з надання БВПД (адреси можна дізнатися за посиланням https://www.legalaid.gov.ua/ )

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео