Всеукраїнська профспілка юристів

Нові нотаріальні округи і межі повноважень

Нові нотаріальні округи і межі повноважень
186247 ПЕРЕГЛЯДІВ

"У результаті зміни адміністративно-територіального устрою України та меж нотаріальних округів для громадян стало можливим звертатись за вчиненням нотаріальних дій до будь-якого державного або приватного нотаріуса в межах новоутворених нотаріальних округів2, -  начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Тарас Грень. Відтак, фізичні та юридичні особи є вільними у виборі нотаріуса і документи, оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову юридичну силу.
Разом з тим, окремі нотаріальні дії передбачають їх вчинення лише в певному нотаріальному окрузі, зокрема: видача свідоцтва про право на спадщину (відкриття спадщини), посвідчення договорів про відчуження/заставу майна та ін.

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Що стосується посвідчення договорів про відчуження/заставу майна, посвідчення договорів щодо відчуження, іпотеки житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна здійснюється за місцезнаходженням такого майна або за місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.

Посвідчення договорів щодо відчуження, застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, здійснюється за місцезнаходженням юридичної особи або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.

Нотаріальний округ – це територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність і в межах якого знаходиться державна нотаріальна контора, в якій працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса. Нотаріальні округи визначаються відповідно до адміністративно-територіального устрою України.


© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео