Всеукраїнська профспілка юристів

Чому іноземним університетам не вигідно відкривати філії в Україні?

Чому іноземним університетам не вигідно відкривати філії в Україні?
397356 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відкрити філії закордонних університетів в Україні повинні були вже давно, однак тільки 12 квітня урядом була опублікована постанова, яка пояснила цей процес детальніше. Експерти з питань освіти впевнені, що змін не буде, тому що іноземним університетам не вигідно працювати в Україні. Згідно з постановою в Україні зможуть відкривати ті університети, які існують в міжнародному рейтингу й займають в ньому хоча б 3000 місце. Російським університетам заборонено відкривати філії на українській території. Іноземні університети можуть відкриватися у тих місцях, де не вистачає українських навчальних закладів. Тож, у Києві, Львові, Одесі, Харкові та Дніпрі філії працювати не можуть. Щоб студенти із закордону після закінчення навчання могли працювати в Україні потрібний дозвіл від МОН. Їх можуть отримати ті університети, які відкрили філії й мають усі документи запрошені постановою уряду.

Заступник Міністра освіти й науки впевнений, що дозвіл на філії іноземним університетам наблизить українську освіту до європейської. Він каже, що такий крок може зробити українські університети більш конкурентними й підвищить рівень фахівців освіти. Колишній заступник міністра освіти Єгор Стадний зазначає, що у постанова не несе нової інформації, тому дозвіл на філії можна було робити раніше опираючись на закон «Про вищу освіту». Постанова є ще одним нормативним документом, який пояснює, як іноземні університети можуть вийти на освітній ринок. Експерт зі сфери Українського інституту майбутнього Микола Скиба каже, що постанова схожа на черговий піар й нічого більшого, уряд відтягує процес. Після того, як міністром освіти призначили Сергія Шкарлета освітяни почали помічати плагіат у його наукових роботах й скаржитися на роботу Міністерства освіти. Багато фахівців вважають, що після провалу Міністерство освіти постановою хоче покращити свою репутацію.

Популярні іноземні університети не мають й думки відкривати філії в інших країнах. Однак таку практику застосовує Нью-Йорський університет, який має свої філії в Абу-Дабі й це їм приносить хороший прибуток. Такий результат малоймовірний в Україні. По-перше, через те, що в Україні мало попиту. Зараз в Україні вчиться понад одного мільйона студентів у 455 університетах. Більшість студентів їде навчатися у великі міста або інші країни, тому якщо навіть й відкриють іноземні університети свої філії в маленьких містечках, то ймовірність набрати достатню кількість студентів мала. Молоді люди скоріше за все оберуть навчання за кордоном, ніж вступити до іноземного університету в Україні, тому що можливість жити й працювати в Європі для молодих людей в пріоритеті. Закордонні університети також більш зацікавлені у тому, щоб студенти їхали навчатися до них, тому що бюджети покращаться у сто разів. Скиба переконує, що іноземні університети, якщо б вбачали потенціал філій в Україні, то б вже давно їх відкрили у нас. Для того, щоб іноземні виші бачили потенціал, то потрібно вирішити декілька освітніх проблем в Україні. Наприклад, питання з хабарництвом, платоспроможністю, плагіатом, якістю викладання та верховенством права. Наразі нових підходів та іноземного досвіду в Україні потребує технічна, педагогічна та економічна освіта.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео