Всеукраїнська профспілка юристів

Блінкен зустрінеться із Зеленським для стабілізації відносин

Блінкен зустрінеться із  Зеленським для стабілізації відносин
47059 ПЕРЕГЛЯДІВ

Державний департамент США Ентоні Блінкен відвідає Україну наступного тижня, щоб показати "непохитну" підтримку після накопичення російських військ на її кордоні, заявив Державний департамент у п'ятницю.
За останні тижні Росія розмістила до 100 000 військовослужбовців поблизу північного та східного кордонів України, а також Криму, який Москва захопила у 2014 році, викликаючи занепокоєння щодо великої ескалації.
Але 23 квітня Москва оголосила, що розпочала виведення своїх сил, принісши щонайменше полегшення в Києві та альянсі НАТО.
Візит Блінкена у середу та четвер призначений "для підтвердження непохитної підтримки США суверенітету та територіальної цілісності України перед обличчям безперервної агресії Росії", - йдеться у повідомленні речника Державного департаменту США Неда Прайса.
"Блінкен" зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським, а також наполягатиме на боротьбі з корупцією, що давно вимагається західними партнерами України, заявив Прайс.
Поїздка Блінкена настає, коли президент Джо Байден посилює тиск на Росію, але також готується до саміту, запропонованого зі своїм колегою Володимиром Путіним в надії на стабілізацію відносин.

"Це старомодна справа державних секретарів, які ходять по місцях, щоб сказати, так, США зацікавлена у вас і підтримають уряд, відповідальний за різні політичні питання", - сказав Ювал Вебер, експерт про Росію та Євразію в Інституті Кеннана Центру Вільсона та Школі державного управління та державної служби Буша в Техасі A&M у Вашингтоні.
Вебер заявив, що нещодавня демонстрація сили Росії мала на меті надіслати повідомлення новій адміністрації Байдена - і буде тримати Україну на межі.
Хоча Росія відтягнула війська після своїх навчань, вона залишила оборонну техніку в прикордонних регіонах, що, за словами Вебера, було чіткою паралеллю підготовці Москви до наступу на Грузію в 2008 році.
"Нарощування військ певною мірою нормалізувалося, тому наступного разу, коли буде накопичення військ, це буде трохи менш дивно", - сказав Вебер.
Росія подала сигнал, "що ми маємо великі можливості зробити щось у майбутньому, і вони можуть прищепити додаткову невпевненість в політиці українського тіла та українському розумі".

Зеленський звернувся до російських військ з проханням про швидкий шлях до членства в НАТО - перспективі, якій заперечують західноєвропейці, стурбовані реакцією Росії, і яка зустріла прохолодно у Вашингтоні.
Понад 13 000 людей загинули в Україні з 2014 року в єдиних активних боях на європейській землі, коли Київ бився з проросійськими сепаратистами на сході Донецької та Луганської областей.

Припинення вогню, яке відбулося в липні минулого року, а із січня різко посилилися сутички між українськими силами та сепаратистами.

Байден вже ввів санкції та вислав російських дипломатів через нібито втручання Росії у вибори, хакерство та лікування хворого дисидента Олексія Навального, що є твердістю рішучості після того, як експрезидент Дональд Трамп висловив захоплення Путіним та теорії змови щодо України.

Схоже вирішили вилити бруд на Байдена, у минулому разі такі дії спричинили багато незручностей. Адміністрація Байдена поновила тиск на Україну з метою викорінення корупції та вдосконалення управління.

Проведення реформ буде "ключовим для забезпечення демократичних інституцій України, економічного процвітання та євроатлантичного майбутнього", сказала Прайс.

Напередодні анонсу поїздки Держдеп розкритикував Україну за зміщення глави державної енергетичної компанії "Нафтогаз", зазначивши, що в результаті вибуху "відбулося нехтування справедливою та прозорою практикою корпоративного управління".

Теги: Блінкен зустрінеться із Зеленським для стабілізації відносин

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео