Всеукраїнська профспілка юристів

В Миколаєві розповіли як захиститися від незаконних дій колекторських компаній

В Миколаєві розповіли як захиститися від незаконних дій колекторських компаній
60289 ПЕРЕГЛЯДІВ

Банк або інша фінансова установа вправі вимагати виконання кредитних зобов’язань, втім робити це вони мають в рамках правового поля. Про те як захиститися від незаконних дій фінансових установ чи колекторських компаній йшлося під час вебінару в Регіональному центрі з надання БВПД у Миколаївській області.
Як відзначила адвокатка Тетяна Гриненко, навіть якщо людина дійсно має заборгованість ніхто не має право погрожувати їй чи її близьким, розголошувати персональні дані та втручатися в особисте життя людини. Всі спірні питання стосовно стягнення боргу мають вирішуватися в суді, до рішення якого ніхто не має право описувати чи конфіскувати майно. Однак непоодинокими є випадки, коли колекторські компанії, яких залучає фінансова установа, користуються правовою необізнаністю громадян та вдаються до незаконних дій. До прикладу, вчиняють психологічний тиск відносно боржника, а буває й так, що і до знайомих та родичів боржника, які й зовсім не мають жодних фінансових зобов’язань.
Протягом заходу торкнулися і законодавчих змін, якими встановлюються вимоги до роботи кредиторів та колекторів. Так, законодавець забороняє колекторам:
• телефонувати з 20:00 до 9:00, а також у вихідні та святкові дні;
• чинити тиск, погрожувати людині та шантажувати її;
• вимагати від близьких осіб взяти на себе виконання фінансових зобов’язань;
• приховувати свою контактну інформацію;
• розміщувати відомості або повідомляти третім особам про наявність заборгованості;
• вводити в оману щодо наслідків невиконання зобов’язань або розміру заборгованості.

Але що ж робити, якщо ви стали об’єктом недобросовісних колекторів?
Найперше – це зберігайте спокій, спілкуйтеся з «холодною головою» без лайки, нецензурної лексики та інших емоційних проявів.
Під час розмови з’ясуйте якомога більше інформації, зокрема щодо суми боргу, назви та контактів компанії, яка займається поверненням боргу. Не зайвим буде вести записи всіх дзвінків за допомогою диктофона, на початку розмови попереджаючи колекторів про те, що розмова записується.
Якщо колектори здійснюють психологічний тиск, погрожують або вчинять інші незаконні дії – звертайтеся до поліції, зазначивши номери телефонів та назви цих компаній. До заяви бажано прикріпити скріншоти листів та повідомлень з погрозами.
Крім цього, варто подати скаргу до Нацбанку з проханням відкликати ліцензію факторингової компанії, співробітники якої використовують незаконні методи повернення боргів.

Запис вебінару можна подивитися за посиланням https://bit.ly/3dHKaY5.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео