Всеукраїнська профспілка юристів

"Без бар'єрів"

"Без бар'єрів"
56863 ПЕРЕГЛЯДІВ


Кабінетом Міністрів було затверджено Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року. Про це стало відомо від прес-служби Офісу президента.                                                          


Це буде першим в історії України документ, за яким передбачено створення безбар'єрного простору в усіх сферах життя та для всіх суспільних груп. В першу чергу для людей з інвалідністю, людей похилого віку, молоді та для батьків маленьких дітей чи дітей з інвалідністю. Без бар’єрність буде не просто актуальною темою, а новою суспільною нормою.
Безбар‘єрність – це загальноприйнятий у розвинених країнах універсальний дизайн. Для того, щоб створити таке серидовище користуються стандартами і стретегіями Організації Об‘єднаних Націй, Всесвітньої організації охорони здоров‘я та ЮНІСЕФ, які забезпечують доступність продуктів, просторів і послуг для всіх без виключення користувачів та суспільної інтеграції. Є базові елементи, без яких безбар‘єрність не є можливою, а саме: широкі ліфти для візків на кожній станції метро, пандуси, бордюри на переходах мають бути знижені до одного рівня з проїжджою частиною, тактильна плитка, звукові сигнали на станціях метро та біля пішохідних переходів.
Як наголошує перша леді України, до національної стратегії входитимуть заходи із залучення підтримки для тих, хто відчуває бар‘єри в освіті, влаштуванні на роботу чи отриманні медичних послуг.                              


Для створення Національної стратегії долучилися експерти, громадські організації. Розробкою займалися міжвідомча група при Кабінеті Міністрів України, до якої увійшли 11 міністрів, народні депутати, представники Офісу Президента України, Національного інституту стратегічних досліджень, громадянського суспільства та експерти.                                                                    
Затвердження стратегії – це великий крок у майбутнє для України. Цей документ зміцнює наш зв‘язок з країнами Європейського Союзу.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео