Всеукраїнська профспілка юристів

До 1 січня 2025 року власники паїв повинні оформити право власності, як це зробити?

До 1 січня 2025 року власники паїв повинні оформити право власності, як це зробити?
43565 ПЕРЕГЛЯДІВ

До 1 січня 2025 року власники паїв повинні оформити право власності, як це зробити?

"Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай). Так, сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право власності на землю), цей документ не визначає меж земельної ділянки, а містить лише відомості про її вартість та розмір в умовних кадастрових гектарах." - Тарас Грень, начальник західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів)
Слід звернути увагу, що у разі якщо до 1 січня 2025 року власник земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформить право власності на земельну ділянку, він вважатиметься таким, що автоматично відмовився від земельної ділянки і вона перейде у комунальну власність.
Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), необхідно виконати наступні дії:
Звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування із заявою про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). Орган місцевого самоврядування приймає рішення щодо виділення в натурі (на місцевості) земельної частки (паю) та надає дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі.
Укласти договір про розроблення технічної документації із землеустрою з землевпорядною організацією. Здійснити державну реєстрацію земельної ділянки в Державному земельному кадастрі та отримати витяг про земельну ділянку.
Звернутись до органу місцевого самоврядування із заявою про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі та надання земельної ділянки у власність. Орган місцевого самоврядування затверджує технічну документацію із землеустрою та передає земельну ділянку у власність.
Звернутися до Центру надання адміністративних послуг, державного реєстратора чи нотаріуса для державної реєстрації права власності на земельну ділянку.
Варто також зазначити, що у разі пропуску строку з поважної причини для оформлення права власності на земельну ділянку суд може визначити додатковий строк. А також, що протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваної земельної частки (паю), забороняється передача її у приватну власність (крім передачі її власнику або його спадкоємцям).

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео