Всеукраїнська профспілка юристів

ДЮІ: БУДУЄМО БЕЗПЕКУ РАЗОМ!

ДЮІ: БУДУЄМО БЕЗПЕКУ РАЗОМ!
28987 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні, за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу та Маріупольської міської ради, відкрився перший в Україні Експертний центр поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду (Community policing expert centre).
В основі проєкту лежить філософія та організаційна стратегія, що ґрунтується на прозорому партнерстві, активному співробітництві між поліцією та громадою для більш ефективного визначення, запобігання та розв’язання проблем злочинності, подолання страху перед злочинністю та з метою покращення якості життя всіх громадян.
«Маріуполь по праву носить титул безпечного міста і секрет нашого успіху в сфері безпеки лежить в єдності. Маріупольська міська рада завжди готова підтримувати освітні інновації, які дозволять нам розвивати цей напрямок заради добробуту всіх мешканців та мешканок громади,» - директор юридичного департаменту Маріупольської міської ради Федір Цапій.
Філософія взаємодії поліції з громадою розвивалася у напрямку професійної поліцейської служби та відповідальної громади у відкритому та підзвітному партнерстві в низці європейських країн. До розвитку взаємодії з громадою активно долучається і Національна поліція України, про що яскраво свідчить і той факт, що довіра населення визначена найголовнішим показником оцінки роботи поліції в Україні. Особливої уваги в цьому напрямку заслуговує поліція Донеччини, яка першою прийняла Стратегію взаємодії поліції з організаціями громадянського суспільства до 2025 року, реалізувала в партнерстві з громадами більше 50ти проєктів безпеки, а незабаром разом з інститутом, громадою, міжнародними партерами та місцевою владою відкриває перший в Україні креативний простір “Відкрита поліція”.
«Сфера поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду, є неймовірно актуальною наразі, і ми як заклад вищої освіти просто зобов’язані реагувати на запит сьогодення», - доцільно зауважив ректор ДЮІ Сергій Вітвіцький.
Голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Антті Хартікайнен рад був відзначити досягнення українських партнерів в розбудові плідної співпраці заради миру та безпеки в громадах. Пан Антті також висловив побажання продовжувати спільно рухатись вперед в послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки, спираючись на європейські стандарти та принципи, в основі яких лежать права людини.
Під час заходу радниця/тренерка з питань взаємодії поліції та громади Консультативної місії ЄС в Україні Ларісса Рутменсен презентувала унікальну програму підвищення кваліфікації для поліцейських, розроблену за європейськими стандартами, враховуючи найкращий національний та міжнародний досвід, яка дозволить вдосконалити професійні навички поліцейських в сфері взаємодії з громадою та спільного вирішення проблем безпеки.
Начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області, генерал поліції третього рангу Микола Семенишин підкреслив актуальність питання взаємодії поліції з громадою і її вирішальне значення у розбудові безпечного суспільства, а також висловив бажання першим пройти новостворений міжнародними партнерами курс разом із керівним складом поліції Донеччини.
Місія Центру полягає в тому, аби стати провідним аналітичним центром у сфері реалізації поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду, який забезпечує експертну підтримку та пропонує інноваційні рішення для забезпечення суспільної безпеки через посилення взаємодії поліції з населенням.
Завданням Експертного центру є:
 Проведення та публікація досліджень;
 Вивчення, аналіз та адаптація міжнародного досвіду;
 Об’єднання науковців, поліції, організацій громадянського суспільства, місцевої влади та інших зацікавлених осіб для обміну досвідом, генерації ідей та розробки інноваційних рішень;
 Формування міцної студентської спільноти лідерів змін;
 Підтримка правоохоронної реформи та просування ефективних механізмів реагування на проблеми безпеки;
 Виховання нового покоління професійних поліцейських орієнтованих на потреби громади.
«Ми очікуємо, що Центр забезпечить якісну підготовку фахівців та фахівчинь в сфері поліцейської діяльності орієнтованої на громаду, аналітичну та науково-методологічну підтримку поліції Донеччини, а також об'єднає молодь, науковців, поліцію, громаду, місцеві органи влади та інших зацікавлених сторін для обміну досвідом, генерування ідей та розробки інноваційних рішень в сфері безпеки», - зазначив ректор Донецького юридичного інституту МВС України.



 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео