Всеукраїнська профспілка юристів

Купити кави чи врятувати життя: чи вистачить 50 гривень для безхатька щоб залишитися не голодним?

Купити кави чи врятувати життя: чи вистачить 50 гривень для безхатька щоб залишитися не голодним?
21826 ПЕРЕГЛЯДІВ

За 50 гривень ми можемо дозволити собі чашку кави у кав’ярні, купити смачну шоколадку або одне авокадо для корисного сніданку. Частіше за все люди знецінюють такі гроші, тому що скупитися у супермаркеті неможливо на них. Люди витрачають кожного дня по 50 гривень на усілякі дрібниці, але для когось ця сума порятунок.

Для людей, які отримують маленьку пенсію, безхатченки або студента така сума вистачить, щоб наїстися та зігрітися. Якщо б кожна людина, яка має фінансову змогу відправляла по 50 гривень людям, які не мають змоги працювати, то бідність в Україні давно б покинула багатьох. Часто гроші сумою 50 гривень для нас не помічені, а для собаки або дідуся в -10 будуть скарбом. Суспільство звикло вважати, що той хто не працює й немає грошей є лінивою людиною, але безробіття може мати багато причин. Для людей похилого віку 50-ма гривнями можна убезпечити собі харчування на 4 дні, наприклад, гречка та яйця, хліб та ковбаса. Іноді, ми відмовляємось допомагати, бо думаємо що 50 гривень це мало й нікому так не допоможеш. Така думка є трохи хибною, бо допомога є або її немає.

Лише 10-20% дітей після дитячого будинку стають успішними й впевненими у завтрашньому дні. Діти сироти часто відірвані від реальності й соціалізуватися самостійно їм важко. Базові знання від дорослих й матеріальна перша допомога на життєво необхідні речі можуть підвищити шанси для дітей, які нещодавно залишили дитячий будинок. Для них 50 гривень: шанс купити новий щоденник в школу, який надихне на успіхи; смачно поїсти у столовій; доїхати до школи або курсів; поїхати з класом на екскурсію; відчути себе впевненішим. Ці, як здається, малі гроші можуть допомогти не тільки людям, а й безпритульним тваринам. Кожні 50 гривень кожного дня волонтерам вдається нагодувати сотні тварин. Кожні дві гривні – це велике пожертвування для волонтерських організацій, яке допомагає багатьом нужденним. Пам’ятайте, що пара рукавичок або шапка можуть допомогти людині піти влаштуватися на роботу двірником й отримувати власні гроші.

Депутат ВР Роман Грищук поділився інформацією про те, що починаючи з 2021 року на вулицях Києва померли вже 17 безхатченків. Одним із них виявився громадянин Індії, який працював у столиці України двірником, але через люті морози цієї зими помер від переохолодження. Чоловік жив у підвальному приміщенні, але одного дня прохід туди був закритий, тому чоловік заховався у покинуту розвалену машину й замерз. Поліція тільки контактувала смерть чоловіка, якого місцеві прозвали Аптар. Загиблий неофіційно працював на ЖЕК, але невідомо чи платили йому за це якусь копійку. В ЖЕКу кажуть, що їм нічого невідомо про закрите приміщення, а трагічний випадок коментувати відмовилися. Така ситуація є непоодинокою в Україні, але після ситуації з Аптаром волонтери запропонували свою допомогу для безхатченків.

Чиновники під'єднати 33 пункти обігріву, а 10 із них працюють цілодобово у кожному районі Києва. Тільки за перші днів роботи туди прийшли грітися понад 400 людей. На вокзалі також виділили місце, де можна прийти випити безкоштовно чаю й погрітися усім охочим. Найбільш популярними стали намети порятунку, де також можна погрітися безхатченку. В людей немає телефону, що прочитати останні новини про точку, а намет вони побачать й зайдуть туди. За словами депутата Верховної Ради Романа Грищука, найбільше можливостей прийняти безхатченків наразі має Будинок соціального піклування на вулиці Суздальській 4/6, і він закликає волонтерів направляти туди безхатченків.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео