Всеукраїнська профспілка юристів

#НЕВІДОМЕ_ПРО_ВІДОМИХ: Тетяна Закладна – завідувачка Полтавського ДНЗ № 36 «Школа здоров'я», яка виховує дітей за покликом душі

#НЕВІДОМЕ_ПРО_ВІДОМИХ: Тетяна Закладна – завідувачка Полтавського ДНЗ № 36 «Школа здоров'я»,  яка виховує дітей за покликом душі
10492 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дошкілля Полтавщини завжди славилося своїми педагогами – спеціалістами, які віддають любов і серце малюкам, розвивають у них найкращі риси, виховують і навчають життєвої мудрості. Серед них – випускниця Полтавського державного (нині національного) педагогічного університету імені В. Г. Короленка – Тетяна Закладна, яка все своє трудове життя присвятила вихованню дітей дошкільного віку.
Народилася Тетяна Миколаївна у мальовничому селі на Полтавщині. Вона згадує: «Педагогом мріяла стати з дитинства, бо на моєму життєвому шляху завжди поруч були прекрасні вчителі, якими я щиро захоплювалася. Свідомо пам’ятаю, як чекала приїзду сестри з Києва, яка працювала вчителем. Красива, статна, розумна, завжди розповідала про своїх учнів, читала напам'ять вірші, поеми, навчала мене етикету та гарних манер. “Другою мамою”, яка залишила приємний спомин у серці, була перша вчителька Марія Миколаївна Зігаренко – і пригорне, обігріє, причеше волосся, добре слово скаже, а десь і погніває. Багато хто з дітей хотів бути схожим на неї. Мої перші спроби “вчителювання” припадають саме на цей період. А моїми першими “учнями” були діти із моєї вулиці. Мрія стати педагогом здійснилася, коли у 1997 р. я вступила на навчання до Полтавського державного педагогічного інституту імені В. Г. Короленка».
Педагогічна діяльність Тетяни Миколаївни розпочалася у 1989 р. на посаді вихователя Полтавського дитячого (ясла-садка) № 36 «Івасик-Телесик». У 2002 р. її було призначено методистом цього ж закладу, а з 2015 р. – завідувачем Полтавського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 36 «Школа здоров'я». За шість років роботи на керівній посаді Тетяна Миколаївна сформувала педагогічний колектив – дружню команду однодумців, у якій панує творча атмосфера та доброзичливий психологічний мікроклімат. Як керівник вона значну увагу приділяє фаховій майстерності педагогів та вдосконаленню освітнього процесу, перебуває у постійному пошуку нових підходів до всебічного розвитку дошкільників.


Тетяна Закладна оптимізувала роботу колективу дошкільного навчального закладу з фізкультурно-оздоровчого напряму: створила тенісну кімнату, музей м’яча, соляну кімнату. Узагальнила досвід роботи закладу дошкільної освіти за темою «Використання інноваційних здоров'язбережувальних технологій у роботі з дітьми». Вона – співавтор методичного посібника «Особливості навчання дітей дошкільного віку гри в настільний теніс».
З ініціативи Тетяни Миколаївни ДНЗ № 36 неодноразово був учасником та призером міських конкурсів «На кращий фізичний стан в закладах освіти», переможцем конкурсу «Творче тріо», брав активну участь у підготовці матеріалів на Всеукраїнський огляд-конкурс «Інноваційні здоров'язберігаючі технології в ДНЗ». Колектив закладу бере активну участь у міських і обласних виставках-ярмарках педагогічної творчості у номінації «Дошкільна освіта».


Тетяна Закладна тісно співпрацює з кафедрою дошкільної освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, є стейкголдером освітньо-професійних програм «Дошкільна освіта», «Дошкільна освіта. Сімейне виховання», «Дошкільна освіта. Початкова освіта», «Дошкільна освіта. Іноземна мова». На базі очолюваного нею закладу студенти постійно проходять навчальні та виробничі практики, тут відбуваються спільні заходи методичного характеру педагогів дошкільного навчального закладу та кафедри дошкільної освіти.
Творчі здобутки та досягнення Тетяни Закладної високо оцінені на міському рівні: нагороджена грамотою ПОІППО імені М. Остроградського, грамотами відділу освіту виконавчого комітету Ленінської районної ради в м. Полтава, грамотою управління освіти виконавчого комітету Полтавської міської ради, почесними грамотами виконавчого комітету Полтавської міської ради.


Багаторічний досвід плідної професійної діяльності та результати у сфері виховання підростаючого покоління викликають захоплення. Ми задали кілька питань Тетяні Миколаївні і попросили поділитися секретами успіху.
Як вплинуло на Вас навчання в педагогічному?
Навчання в педагогічному університеті допомогло мені стати дипломованим спеціалістом і пройти всі сходинки професійного зростання. Здобувши теоретичні знання з багатьох психолого-педагогічних дисциплін, я змогла успішно застосовувати їх у практичній діяльності. Деякі моменти розкрилися у моєму розумінні більш широко, я поглибила свої знання, поділилася набутими і виділила моменти, які є важливими і невід’ємними у роботі з дошкільниками.
Що Ви вважаєте найбільшою перемогою у професійному становленні?
У професійному становленні своєю найбільшою перемогою вважаю ставлення до своєї роботи, професіоналізм і постійне бажання ставати кращою, створюючи комфортні умови для всіх, хто працює зі мною в ЗДО. Відданість, щирість, відповідальність, чесність – ті якості, які допоможуть кожному досягти результату в професії.
Який цікавий факт про себе Ви можете розказати?
Цікаво, що де б я не була, мене завжди оточують діти. Чи то театр, чи то літак, чи похід визначними місцями, чи перебування на відпочинку. Малеча завжди шукає зі мною контакту, тому постійно доводиться застосовувати свої професійні знання, вміння та навички.
Що потрібно для того, щоб Україна стала успішною?
Кожна людина повинна займатися тим, що принесе користь і їй, і країні. Україна стане успішною тоді, коли на кожному робочому місці будуть професіонали.
У чому секрет людського щастя?
Щастя – це здобутки кожного дня, це посмішки, доброта, щирість, це кохання та енергія, яка вирує в тобі і оточує всіх навколо. Щастя – це бажання жити, творити, розвиватися, бути в оточенні чесних, відкритих і позитивних людей. Щастя – це мати справжню люблячу родину.
Більше про життєвий та професійний шлях Тетяни Закладної можна дізнатися за покликанням: http://ped.pnpu.edu.ua/index.php/8772/

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео