Всеукраїнська профспілка юристів

Успішна кар'єра чи бажані діти: а що обереш ти?

Успішна кар'єра чи бажані діти: а що обереш ти?
12756 ПЕРЕГЛЯДІВ

В житті кожної молодої жінки настає той період, коли потрібно вирішити — кар'єра чи дитина. Коли в сім'ї народжується немовля, мати концентрує всю свою увагу на вихованні та піклуванні за дитиною. В цей час кар'єра та професійний ріст відходить на другий план. Але вона повинна прийняти рішення: повертатися до своєї професії, виходити на новий кар'єрний щабель чи залишитися хорошою матір'ю для своєї дитини.
А чи можна об'єднати воєдино кар'єру та дітей? Більшість скаже, що це можливо. Маючи поруч надійного партнера, вірних друзів, люблячих близьких людей, більшість жінок продовжують навчатися, працювати та віддавати свою любов немовляті.
В XXI столітті жінки піддаються дискримінації та нерівноправ'я в родині. Живучи минулими забобонами, в Україні заведено вважати чоловіка годувальником в сім'ї, а жінку насамперед берегинею сімейного вогнища та потенційною матір'ю. Ба більше, роботодавці не хочуть мати на своїх робочих місцях молодих матусь в декреті.
Кожна жінка має право вирішувати, що важливіше в її житті. І це рішення залежить лише від неї. Однак, є жінки, для яких не існує ніякої дилеми. Вони готові пожертвувати своєю кар'єрою, аби чути дитячий сміх та насолоджуватися посмішкою власної дитини. На іншій стороні — жінки, які віддають перевагу роботі, підіймаються по кар'єрних сходах і не бачать перспектив з народженням дитини. Варто сказати й про жінок, які намагаються знайти золоту серединку. Вони об'єднують майбутню професію з піклуванням за дитиною. Звісно, це потребує не малих зусиль, але це того варте. Маючи правильно вибудований графік роботи, надійне плече, жінки народжують дітей та будують кар'єру.
Оптимальне рішення для кожної жінки буде різним. Головне, щоб вона прислуховувалася до своїх потреб та бажань. Потрібно оцінювати свої можливості та перспективи. Особливість кожної жінки сьогодні полягає в поєднанні цих двох аспектів життя. Сучасні жінки не хочуть втрачати роботу, професію, однак, прагнуть бути поруч з родиною. Беручи до уваги всі за та проти, жінка має зрозуміти для себе, в реальному житті кар'єра та родина вимагають багато потреб й вмінь. До того ж важливо усвідомлювати наслідки своїх дій, щоб в майбутньому дитина розуміла, що таке материнська любов.
Тож жінка має зробити свій вибір та знайти потрібний шлях. Варіант для кожної може бути ідеальним. Наприклад, молода дівчина може відразу після закінчення навчання стати мамою, адже вдосталь переваг. Жінка сповна сил, енергії, яку вона спрямовує в родину. Мама в декреті може протягом трьох років виховувати, закладати дорогоцінні аспекти життя немовляті, навчати основних правил поведінки, керувати гнівом, радістю чи розчаруванням. А дитина в той час отримуватиме потрібну любов від близької людини та не страждатиме через відсутність мами.
Відкласти материнство на пізніше — інший варіант. Жінка здобуде вищу освіту, зробить кар'єру, почне отримувати хороше фінансове забезпечення. І вирішивши повернутися на роботу, трудова діяльність не буде для неї проблемою. Адже роботодавцю важливо мати у своїй компанії кваліфікованого, професійного підопічного.
Однак, таке рішення має свої недоліки. Насамперед жінці, яка довгий час перебувала серед людей, відчувала себе потрібною на роботі, тяжко адаптуватися до умов материнства. До того ж з кожним роком продуктивність дітонародження для жінки зменшується. Чим старша жінка, тим складніше її завагітніти та виносити немовля. Та й часто така жінка народжує, як правило одну дитину, тому що час вже згаяно. Після пологів, жінка починає усвідомлювати, що кар'єра та гроші не замінять сміх дитини.
Крім того, жінка може поєднувати роботу та виховання дитини. В допомозі стануть рідні, близькі. Та й у декретну відпустку може піти батько дитини, особливо, якщо заробітна плата жінки більша. Або роботодавець піде на поступки й ви зможете знайти вигідне рішення для обох сторін. Якщо ж компанія не хоче втратити хорошого фахівця, то молодій матері дозволять частково працювати в дома, за межами офісу. Однак, якщо спільної мови не знайдете, не потрібно засмучуватися, адже, маючи вміння та навички, можна з легкістю знайти нову роботу. Або пройти курси для отримання нової спеціальності та працювати через Інтернет. Головне обрати те, що вам по душі, тоді й гроші будуть в родині й малюк отримуватиме материнську любов.
Важливо, зауважити, що любов матері зовсім не пов'язана з тим, скільки часу вона проводить з немовлям або як часто вона відгукується на потребу дитини. Можливо, дві, три години продуктивного навчання матері з дитиною, дадуть більший догляд, а ніж мати, яка цілими днями тримає дитину в полі зорі, але дивиться телевізор або спілкується в соціальних мережах.
Діти — це наше майбутнє, наша радість. Кожна жінка повинна відчути дух материнства. Втома, біль, хвилювання на роботі не замінять посмішку доньки чи сина. Звичайно, поява дитини в сім'ї створює певні фінансові й психологічні випробування. Однак, бувши хорошою матір'ю, розумною жінкою, можна побудувати й кар'єру й мати дітей.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео