Всеукраїнська профспілка юристів

Міжнародний жіночий день: від початку до сьогодення!

Міжнародний жіночий день: від початку до сьогодення!
9248 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні 8 березня, а отже настав час святкувати міжнародний жіночий день. Було багато суперечок стосовно того, що це за свято та чому його святкують кожного року в багатьох країнах світу. Тому сьогодні ми трохи відкриємо завісу до скарбниці історії.

Існує багато версій того, звідки саме до нас примандрувала ця традиція. Проте переважна більшість вчених схиляються до думки, що вона бере свій початок від маршу “порожніх каструль”, який у 1857 році відбувся в Нью-Йорку. Головною вимогою жінок, які взяли участь в тій події, було зрівняння прав. Адже на той час чоловікам за ту ж саму роботу сплачували набагато більше, ніж жінкам. Також їх не влаштовувало те, що при меншій зарплаті вони могли працювати набагато більше за чоловіків. Сама акція супроводжувалась биттям каструль посеред вулиці. Зараз ми з вами знаємо цих жінок, як суфражисток.

Пізніше з’явились жінки, які почали відстоювати право на голосування для всіх. Вони також хотіли рівності для кожного, а не лише для “обраної” верстви населення чоловічого роду. 1910 року жінки знову заявили про себе. В Копенгагені провели Другу Міжнародну соціалістичну жіночу конференцію, на якій була та сама Клара Цеткін (німецька активістка, яка виступала за права жінок). Саме ця жінка й запропонувала створити Міжнародний жіночий день. Проте значення в цього дня було зовсім інше. За її словами це повинен був бути день мітингів.

А от таким, як ми його знаємо, 8 березня запровадила ООН у 1975 році. Звісно, зараз в цей день ми віддаємо шану нашим тендітним та сильним створінням. І краще, якщо це так і лишатиметься. Адже це показуватиме рівність прав та можливість бути собою для кожного. Проте хтось виступає й проти такої ініціативи. Але хай там як, команда D1 рада вітати всіх жінок Дніпровщини та України із цим днем. Нехай кожне бажання в сьогодні для вас стає реальністю. Будьте собою! Сильними й тендітними, веселими й романтичними, інколи суворими, а інколи ніжними, як пелюстки квіток. Та найголовніше – будьте щасливими!

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео