Всеукраїнська профспілка юристів

В Україні не передбачено надання додаткової відпустки тим, хто працює у нічні зміни!

В Україні не передбачено надання додаткової відпустки тим, хто працює у нічні зміни!
10159 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Держпраці прокоментували ситуацію стосовно тих, хто працює в нічні зміни. Все частіше на державному рівні почало виникати питання стосовно того, чи повинні роботодавці давати більше часу на відпустку тим, хто працює у нічні зміни. Тож відділ Держпраці вирішив прокоментувати ситуацію, яка склалась.

В Держпраці пояснили, що в першу чергу варто розрізняти роботу в нічну зміну та роботу в вечірню зміну. Існує велика різниця між умовами роботи в цей час. Якщо хтось працює добу, то нічний час додається до його основного графіка роботи. Проте варто зауважити, що за роботу в нічні зміни працівники повинні отримувати доплату до основної заробітної плати у розмірі від 20% від офіційного доходу. З цією статтею закону (108 КЗпП) ви можете ознайомитись самостійно. Доплату за роботу у нічний час нараховують за підсумками кожного місяця незалежно від облікового періоду.

Але варто розуміти різницю, між роботою у вечірній час, який триває з 18.00 до 22.00 та роботою в нічні зміни, вони тривають з 22.00 до 6.00. За роботу в вечірній час роботодавець може не доплачувати. Намає такої статті закону, за якою роботодавець повинен щось сплачувати. Про те, що доплата повинна бути казали лише у Генеральній угоді. Проте там містяться не всі професії. Наприклад охоронці, які мають не багатозмінний режим, або ті, хто працює за багатозмінним режимом, але на підприємстві, на яке не поширюються положення Генеральної угоди, доплату не отримують.

А що стосується відпустки, то чинний правовий кодекс України не містить жодної статті, згідно з якою роботодавець повинен надавати працівникові додаткову відпустку за те, що той працює в нічну зміну. Тож можливо, це питання і буде винесене на порядок денний, проте поки його не розглядали у ВР.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео