Всеукраїнська профспілка юристів

Реформа старшої школи: навіщо її проводити?

Реформа старшої школи: навіщо її проводити?
12966 ПЕРЕГЛЯДІВ

Всі ми звикли до пострадянської системи освіти. Довгий час в Україні та ще декількох країнах пострадянського світосприйняття існувала певна система освіти. Так навчались наші батьки, так навчались ми, і нехай так навчаються наші діти. Тож сьогодні реформу старшої школи сприймають як щось дивне та незрозуміле, але ніхто не замислюється про те, що час іде і багато чого змінюється. Тож і освіта повинна змінюватись під сучасні умови існування. Батьків, так само як і їхніх дітей, зараз насторожує те, що діти повинні будуть проходити навчання в 11-12 класах не в школах, а в профільних ліцеях та гімназіях.

Таким чином в нашій державі освіта зможе стати профільною, і дітям не доведеться три роки ще вивчати загальні предмети. Мало хто замислюється про те, що це допоможе створити багато можливостей для розвитку професіонального, компетентного колективу. Проте на тлі поширення інформації про те, що тепер не всі школи прийматимуть випускників 9 класів, багато в кого почалась паніка. Тож для того, щоб уникнути поширення дезінформації Сергій Горбачов прокоментував, навіщо будуть проводити цю реформу: “Дійсно, вона ця реформа не з легких, адже кардинально змінює звичні підходи до здобуття повної загальної середньої освіти й організації освітнього процесу в старшій школі. Але поступовість реформи може забезпечити її якість, і дуже важливо, щоб від реформи не залишилася тільки назва, а вона справді зробила освіту старшокласників якіснішою”.

Для того, щоб заспокоїти батьків та впевнити їх у вірності такого рішення, аналітики склали порівняльну статистику, між країнами Європи та нашою. В результаті вони отримали наступні дані. В Європі 95% молоді продовжує навчатись в старшій школі. Проте в них програма має два напрями: академічний та професійний. На академічному продовжують своє навчання приблизно 50% молоді, але там в них відбувається перехід до поглибленого вивчення певних предметів. Всі інші обирають професійне спрямування. Що ж стосується України, то в нас зраз трохи інша ситуація. В старшій школі продовжують навчатись більш як 64,8% учнів. В той самий час як професійні заклади освіти обирають лише 14,7%, а до коледжів та технікумів вступають 19,7%. Здобувати професію після 9 класу в Україні йдуть вже не 38,7% учнів, а лише 34,3%.

Чому настав час змінювати систему освіти? Сергій Горбачов переконаний: “Наразі багаторічна система шкільної освіти наповнює голови учнів великою кількістю фактів, понять, другорядною інформацією, яка не дозволяє учням отримати цілісну картину світу. У результаті школярі вивчають все й одразу, витрачають на це багато часу, а ефективності від такого навчання мало”. В старших класах, на його думку, ситуація не набагато краща. Діти вивчають багато предметів, які їм вже непотрібні, наша освіта побудована за системою “ми всі навчалися по трохи, чому-небудь і як-небудь”.

Діти в 10-11 класах не планують своє життя, не обирають те, до чого вони мають хист. Вони просто продовжують отримувати загальну систему знань. Тож по завершенні ми маємо дітей, які розриваються між предметами, бігають по репетиторах та не розуміють, що їм тепер робити. Вагома частина учнів вивчає лише те, що їм знадобиться на ЗНО, все інше закриває абияк.

Тож профільна освіта повинна стати не вироком, а скоріше порятунком. Діти самостійно обиратимуть те, що їх цікавить та продовжуватимуть освіту там, де їм подобається. Сергій Горбачов запевнив, що “Реформа ж передбачає, що в 10-12 класі учні зможуть навчатися або в академічному ліцеї, самостійно обравши предмети певного профілю, або у професійному ліцеї, де учень водночас зможе здобути повну загальну середню освіту та певну професію”.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео