Всеукраїнська профспілка юристів

"Чорні колектори" тероризують українців

"Чорні колектори" тероризують українців
11335 ПЕРЕГЛЯДІВ

Погрози, лайливі повідомлення, постійні телефонні дзвінки. В такий спосіб колектори змушують боржників повернути кредит. В народі їх називають "чорні колектори". Їх робота заборонена законом та вважається протиправною. Адже несе за собою фізичне насильство. Хто такі колектори, чому громадяни України не хочуть мати з ними справу та як захистити свої права, читайте в нашому матеріалі.
Протягом 2013-2017 роках збанкрутувало 96 банківських установ. В результаті частина проблемних кредитів перейшла колекторським фірмам. В Україні їх діяльність не врегульована на законодавчому рівні, хоча й не заборонена. Це стає наслідком порушення прав та обов'язків боржників і створює всі умови для діяльності так званих "чорних колекторів", які переходять лінію можливості. Вони вчиняють психологічний та фізичний тиск: телефонують з погрозами до боржників та їх рідних, розголошуються конфіденційну інформацію (фото, анкетні дані, копія паспорта), намагаються проникнути в нічний час в помешкання, можуть застосовувати фізичну силу. Додамо, що тільки в липні 2020 року Національний банк України отримав 535 скарг щодо діяльності колекторських фірм.
Наразі депутати Верховної Ради України, Національний банк України та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини прийняли законопроєкт No 4241, який встановлює етичну роботу колекторів з боржниками та захист боржників при врегулюванні заборгованості.
Основна функція колекторів — це стягнення боргу з платника кредиту. Колекторські фірми мають право здійснювати свою діяльність лише у випадку наявності ліцензії, яка посвідчує інформаційно-консультативну діяльність.
Колектор може і має усно чи письмово звернутися до боржника і ввічливо нагадати про сплату заборгованості. У телефонній розмові колектор не має права здійснювати психологічний тиск, залякувати, чинити фізичний вплив тощо. Крім того, в Національному банку України повідомляють, що колекторські фірми не повинні розголошувати банківську таємницю та персональні дані боржника.
До того ж в рамках закону стягнути заборгованість можна лише за рішенням суду. Це говорить про те, що самостійно колектори не можуть примусити боржників погасити кредит або забрати в людини будь-яке її майно.
Національний банк України додає, що в разі дзвінків від колекторів, боржник повинен упевнитися чи діє колекторська фірма на законних правах. Дочекайтеся договору між кредиторами та колекторами. Вимагайте письмові документи з усіма печатками та підписами, які юридично затверджені. Не піддавайтесь психологічному впливу. Адже інформаційна зброя колекторів - залякування родичів боржника. Проте, стаття 32 Конституції України констатує той факт, що ніхто не має право втручатися в особисте, сімейне життя. Дії колекторів є безпідставним порушенням конституційних прав громадян України. Вони можуть вриватися у квартиру, псувати майно, застосовувати силу. В такому випадку варто звертатися до суду із заявою про відкриття кримінальної справи за статтею 182 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності), статтею 189 (вимагання) або статтею 190 (шахрайство). Якщо ж використовують ваші персональні дані, то допомоги чекайте від уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
У випадку тиску чи погроз зі сторони колекторів, намагайтеся вгамувати свій емоційний стан. Звертайтеся ввічливо, тактовно. До того ж в Національному банку України радять встановлювати на телефонах додатки, які автоматично записують розмови. В майбутньому це може стати вам в пригоді у разі неправомірних дій щодо вас.
Однак, якщо мовиться про кредит, який ви взагалі не брали, а лише без вашого відома боржник додав ваші персональні дані, намагайтеся коректно з'ясувати всю ситуацію. Якщо ж телефонні дзвінки не припиняються, змініть номер телефону.
Однак, спілкуючись з колекторами, краще мати юридичний супровід. Держава надала можливість отримувати безкоштовні консультації та захист боржника в суді.
Нагадаємо, звернутися за правовою допомогою ви можете в контакт-центр Національного банку України за номером телефону 0800505240.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео