Всеукраїнська профспілка юристів

Незаконна вирубка лісів в Україні

Незаконна вирубка лісів в Україні
15571 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зсуви грунтів, повені, загальне погіршення чистоти повітря, зникнення рослинних і тваринних видів, ерозія родючих чорноземів. Усі задають собі питання, чому це відбувається, кожен хоче зрозуміти причини, що призводять до таких наслідків. А все дуже просто, і відповідь, як то кажуть, "у нас перед носом". Наші ліси, наші Карпати- ось одна із найважливіших причин. Український ліс багатий на різні види дерев, гарний матеріал для підприємств, для створення красивих речей для нас та наших домівок. І справді, дерево важко замінити якимось іншим матеріалом, який виглядав би так само дорого, природньо, естетично. І не було б великої біди, якби вирубка лісу проводилась паралельно з його новим насадженням, якби ця вирубка була "розумною". Проте у наш час є безліч браконьєрів, які лише шукають шпарини в законі, щоб оминути відповідальність, та збагатити свої кишені, при цьому зовсім не думаючи про наслідки, не стільки державні, як екологічні, людські. А до слова про закон, він взагалі існує в даному випадку?
Минулого року, на стадіоні "Олімпійський", теперішній президент України Володимир Зеленський задав своєму тоді супротивнику таке питання- "Куди поділися наші Карпатські ліси?". Пройшов рік, те саме питання тепер залишається до пана Володимира.
На одному із прямих ефірів Радіо Свобода вели дискусію голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький та голова Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов. Як не дивно Заблоцький стверджував, що за останні п'ять років вирубка лісів зменшилась на 20%. За його словами, основна функція лісу- затримувати вологу, і те, що вирубка є основною причиною повеней- це людський стереотип. Звернув пан Андрій увагу й на те, що в Україні діє заборона на суцільну вирубку ялицево-букових лісів, це ліси, що знаходяться на рівні 1100 метрів і вище, і саме вони затримують більшу частину вологи. Цікаво, а звідки ж тоді у світової компанії IKEA з'явились стільці Terje виготовлені з нелегально вирубаного українського бука?
Єгор Фірсов повністю заперечує слова Заблоцького. Екскерівник екологічної інспекції стверджує, що саме вирубка лісів і є головною причиною повені. Фірсов донедавна очолював екоінспекцію, але чомусь його зненацька звільнили. Можливо причиною звільнення стали невдалі для чиновників перевірки екоінспекції? За час роботи Фірсова на посаді голови екологічної інспекції, було здійснено майже пів тисячі перевірок, які показали порушення та збитки на понад 135 мільйонів гривень. Матеріали справ було передано до правоохоронних органів, які мали б вивчити їх та направити до суду. Очевидно, що хтось безпосередньо з керівників лісгоспів зрубав величезну кількість дерев, і самі ж чиновники це покривають. В Україні існує багато законів, і в кожному із цих законів вдається знайти шпарину для нелегальної діяльності. Так само у випадку з вирубкою, нелегально зрубану деревину домішують до легальної і продають.
Поглянемо на статистику, щоб не було голослівними. У 2019 році обсяги незаконних рубок становили 118 тисяч кубометрів (для порівняння, у 2018- му ця цифра становила 17,7 тисяч кубометрів). Внаслідок чого держава зазнала втрат на 814 млн гривень. Що маємо зараз, за перший квартал 2020 року нелегальна вирубка складає 28,5 тисяч кубометрів.
Та це не основні втрати для держави. Всі ми пам'ятаємо паводки минулого року, захід України- Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька області. У цих регіонах ситуація була критична, за кілька днів випало 70% місячної норми опадів, поглянемо на оці вже наслідки та втрати: зруйновано 110 кілометрів дороги і 90 мостів, пошкоджено близько 400 кілометрів шляху, підтоплено 200 населених пунктів, пошкоджено сотні домівок. Так, повінь в цих районах не рідкість, проте екологи твердять, що однією з причин цієї стихії є вирубування лісів у Карпатах: та кількість дерев, що лишається просто не в змозі втримати воду і вона хвилею стікає на долину.
Погіршення стану лісу в Україні є однією з найбільших проблем екології, що несе за собою і плачевні наслідки для звичайних громадян. Схоже замало лиш слів та відмовок від депутатів- природа і люди чекають дій. Чи дочекаємось?

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео