Всеукраїнська профспілка юристів

Стоп дезінформації! В Україні працюють над створенням Центру протидії розповсюдження неправдивої інформації

Стоп дезінформації! В Україні працюють над створенням Центру протидії розповсюдження неправдивої інформації
22674 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вже довгий час триває війна на Сході. Там помирають наші найкращі бійці, проте перевагу агресор здобути не зміг. Тому окупанти вирішили, що якщо груба сила в цьому разі не допомагає, то вони можуть дезінформувати населення, аби послабити сильного суперника. Спочатку це відбувалось непомітно. Маленькими кроками вони вкидували інформацію та стежили за тим, як її будуть видаляти. Зараз вони намагаються вийти в широкі маси та розповсюдити неправдиву інформацію.

Аби мати змогу якимось чином контролювати тих, хто дезінформує населення, влада вирішила створити спеціальний орган, який займатиметься відстежуванням поширення неправдивої інформації. Як зазначив міністр культури інформаційної політики, це давно вже було необхідно створити. В багатьох країнах він існує вже понад 5 років. Так, наприклад, такі центри діють в Бельгії, Фінляндії, Чехії та балтійських країнах. У своїй промові він зазначив: “Якщо ж ми говоримо про протидію у вигляді публікацій, розсилки інформації – роботу в цьому напрямку ми почнемо зі створення Центру протидії дезінформації. Хоча масштаби можуть бути великими. Саме президент на трибуні ООН наголошував на необхідності створення в Україні міжнародного хабу, оскільки ми, як то кажуть, Фронтьер на стику двох світів – західної та російської цивілізацій. Створення такого хабу допомогло б зосередити зусилля по залученню наших західних партнерів, досвіду фахівців з країн, які є нашими союзниками – і дозволило б ефективно відпрацьовувати ті маніпуляції та фейки, які запускає країна-агресор”.

Проте для того, щоб в населення не виникало питань стосовно того, чи не пригнічує це їхню свободу слова, Олександр Ткаченко одразу прокоментував всю ситуацію. Цей орган займається не тим, що заборонятиме писати чи казати щось. Він не контролюватиме ваші думки. Навпаки, він відстежуватиме саму інформацію та пояснюватиме: яка інформація є правдивою, а яку розповсюджують для того, щоб дезінформувати населення. Вони даватимуть свого роду коментарі, які мають сприяти поширенню медіаграмотності. Дуже часто ми просто не знаємо як відрізнити правду від вигадки. Тож сприяння покращенню рівня медіаграмотності на думку політика буде прекрасним варіантом для об’єднання населення.

Тим паче, що в нас давно вже існують групи людей, які працюють в цьому напрямкові. Багато хто знайомий з платформою IREX. Вони руйнують міфи, які намагаються “продати” суспільству під виглядом правди. Тому політики хочуть підтримати таку ініціативу. Вони планують провести це разом з Міністерством освіти та науки України. Також створенню єдиної платформи, яка широкомасштабно допомагатиме підвищенню медіаграмотності населення, сприятиме ще й Мінцифра. Тож дуже скоро на теренах України почне працювати Центр протидії дезінформації. В Міністерстві культури та інформаційної політики переконані, що той, хто володіє правдивою інформацією, той володіє власною долею.

Автор: redactor.newsukraine

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео