Всеукраїнська профспілка юристів

Невже українці зможуть відізвати нардепів, які не виконують свої обіцянки?

Невже українці зможуть відізвати нардепів, які не виконують свої обіцянки?
31229 ПЕРЕГЛЯДІВ

Руслан Стефанчук розповів, що наразі чиновники працюють над створенням нового законопроєкту, який дозволить населенню України постійно тримати руку на пульсі. Коли хтось з політиків балотується на місце нардепа, він дає передвиборчі обіцянки, які має виконати. Проте що робити у випадку, якщо обіцянки політик дав, а от виконувати їх не збирається? Наразі народ нічого не може зробити із цим. Проте для того, щоб припинити це та надати народові тих прав, на які він заслуговує, влада наразі намагається створити та затвердити законопроєкт, згідно з яким населення зможе відкликати депутата, у разі якщо той не виконає свої передвиборчі обіцянки.

На думку Стефанчука, кожен з нас має право вирішувати особисто, кому вірити, а кому ні. А тим паче мати право вимагати, аби обіцянки виконувались. Тож Стефанчук зауважив, що вони намагатимуться створити важелі тиснення на владу для звичайного населення. Крім того, цей закон має стати лише початком дії даного механізму. Народовладдю в Україні бути, переконаний нардеп. Він підкреслив, що влада вже встигла прийняти “Закон про всеукраїнські та місцеві референдуми” також створено можливість звернення до влади за допомогою “Електронних петицій”. Також народ став суб’єктом законодавчої діяльності. Тож тепер буде поставлене питання і про створення можливості для населення регулювати діяльність Верховної Ради України. А саме нардепів, яких вони обирали.

Звісно, необхідно буде запровадити цілу низку змін, які працюватимуть над втіленням цього законопроєкту у життя. Проте влада готова піти на це задля виконання власних обіцянок. Адже як можна вимагати від інших того, що не робиш сам.

Народ радо вітає такі зміни. Адже одна річ мати право вибору на папері в Конституції України та декілька разів на десятиліття під час виборів, а зовсім інша мати змогу постійно корегувати діяльність правління. Цей законопроєкт допоможе всім українцям повсякчас тримати руку на пульсі. Адже у будь-яку хвилину ми зможемо просто взяти та відкликати когось від виконання його обов’язків. Крім того, на думку Стефанчука, це змусить нардепів відповідальніше ставитися до своєї роботи та тих обіцянок, які вони дають.

Також вже зовсім скоро вони планують розглянути законопроєкт, в якому зазначено список причин, через які можуть зняти з посту народного депутата та позбавити його мандату. Наразі головною причиною для таких дії є винесення вироку у якійсь справі у суді, та Стефанчук переконаний, що до причин необхідно додати й прогулювання засідань ВРУ без поважної причини. Це й справді логічно, адже навіщо сплачувати заробітну плату тому, хто навмисне ухиляється від виконання своїх прямих зобов’язань.

За словами Стефанчука важливим кроком для досягнення повної демократії в країні буде також створення суду присяжних, який допомагатиме у врегулюванні справ суду. Проте це лише в планах. А наразі вони створюють законопроєкт про позбавлення влади нардепів, які не виконують власних обіцянок.

Автор: redactor.newsukraine

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео