Всеукраїнська профспілка юристів

КОРД: силова складова оперативних розробок

180387 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вони там, де високий градус небезпеки. "Силова підтримка" - так прийнято називати роботу спецпризначенців, але за цими двома словами криється рух по лезу ножа. Один на один з терористом, у палаючій будівлі, в лісі та під водою – бійці Корпусу оперативно-раптової дії протистоять злочинності в будь-яких умовах. Все повинно працювати, як чіткий механізм, бо від цього залежить життя багатьох людей. Про деталі підготовки спецоперацій - під грифом "таємно" розповів командир спецпідрозділу з позивним «Майор».
Розкажіть про роль бійців КОРДу в оперативних розробках карного розшуку.
Робота нашого підрозділу спрямована на надання силової підтримки оперативним службам. Ми «включаємось» в оперативно-слідчі дії на етапі, пов’язаному із затриманням фігурантів. Можемо відкрити будь-які двері.
Яким алгоритмом дій «кордівці» керуються в роботі?
Перед операцією ми проводимо рекогносціювання місцевості, де невдовзі розгортатимуться оперативні дії. Якщо це приватний сектор або масштабний об’єкт, оглядаємо територію з повітря – щоб, отримавши від оперативників команду штурмувати, знати кожен метр, закоулок. Ми маємо вивчити все: під’їзди й можливі шляхи відступу, якими злочинці можуть втекти пішки або на машині, плани споруд тощо.
Після рекогносціювання безпосередньо перед самим штурмом проводимо дорозвідку – перевіряємо, чи нічого не змінилося на момент захвату, та наявність людей на об’єкті.
Зазвичай деталі розробки ми знаємо наперед і, дотримуючись таємниці слідства, зі зрозумілих причин уникаємо перебування у безпосередній близькості від місця штурму – щоб не «засвітитися».
У яких поліцейських заходах вам доводиться брати участь?
У проведенні спеціальних поліцейських операцій. Остання – звільнення заручників у банку на Лівому березі Маріуполя. Там зловмисник із ножем та невідомим предметом у руках погрожував підірвати приміщення. Він узяв у заручники трьох працівниць і вимагав прибуття керівництва поліції. У результаті спецоперації чоловіка було роззброєно та затримано. Заручниць звільнено, ніхто не постраждав.
Під час цієї операції злочинець погрожував застосуванням вибухового пристрою. Як діють спецпризначенці в умовах загрози вибуху?
На сьогоднішній день двоє наших бійців пройшли спеціальну підготовку щодо поводження з різними вибуховими пристроями. Однак це не виключає нашої співпраці з вибухотехніками. Ми можемо тільки розпізнати, позначити вибухівку та відвести людей на безпечну відстань до прибуття спеціалістів. Допуску до розмінування не маємо. Ми також застосовуємо вибухотехнічні засоби для примусового відчинення дверей. Можемо закласти заряд і підірвати двері у випадку інтенсивного штурму в разі затримання особливо небезпечних злочинців або якщо є заручники.
Цілком закономірно, що така ризикована робота вимагає серйозної підготовки. Як ви готуєте бійців і за якими напрямками?
Основні три кити, на яких тримається професійне становлення спецпризначенців – вогнева підготовка, тактика затримання злочинців, які укрилися в приміщенні, й тактика затримання злочинців, які використовують автомобіль. Адже автомобілі, приміщення й вулиця – це місця, де нам найчастіше доводиться затримувати фігурантів злочинів.
Стрілецькі навички ми відточуємо в так званому «кіллер-хаусі» - будівлі, де можна стріляти бойовими патронами. Тактику затримання злочинців у різних природних зонах відпрацьовуємо в реальних умовах, наприклад, виїжджаємо в ліс.
Під час ризикованих завдань не виключені випадки поранень…
Усі бійці мають базові навички надання першої домедичної допомоги постраждалому. Також двоє наших співробітників пройшли спеціальну медичну підготовку, тож мають більш поглиблені знання.
Отже, в підрозділі є фахівці різного профілю?
Звісно. Основними навичками, серед яких стрільба, тактика затримань, медична допомога та інші, володіють усі бійці. Однак, є спецпризначенці, які мають додаткову вузькоспрямовану підготовку. Серед таких – троє бійців, які нещодавно отримали сертифікати водолазів. Відтепер ми маємо змогу компетентно виконувати свою роботу на об’єктах, розташованих біля водойм.
Які оперативні операції, проведені спільно з працівниками карного розшуку, особливо запам’яталися?
Затримання одного з фігурантів резонансного злочину у Великоновосілці (потрійного вбивства, скоєного злочинним угрупованням). Уявіть ситуацію: злочинець засів у будинку, розташованому в дачному селищі. Зима. В сусідніх домоволодіннях – ні душі. Напередодні випав сніг, що ускладнило підхід до житла. Ще й відстань від паркану до будинку – 20 метрів! Прикрившись щитами, ми вчотирьох почали наближатися до об’єкта. Тим часом з центрального входу на подвір’я оперативник робив усе, аби виманити з будинку літню родичку фігуранта – щоб під час стрілянини не потрапила під кулі. Стрільбу ми передбачали – за цим чоловіком був офіційно зареєстрований мисливський карабін типу СВД та він мав першокласну тактичну підготовку.
Наблизившись, замість традиційних дверей до будинку ми побачили лише отвір майже під дахом, до якого вела драбина. Я першим піднявся по хитких щаблях і, відчинивши дверцята, раптом побачив злочинця, який нічого не підозрюючи, прикурював цигарку! Невідомо як здолавши решту щаблів, ми з хлопцями увірвалися в цей отвір і його скрутили.
Всю складність і небезпечність ситуації ми з оперативниками остаточно усвідомили вже, коли провели огляд будинку, – бандит облаштував дві снайперські «льожки», з яких нас було видно, як на долоні. На наше щастя, він не очікував на штурм. А виявлений пакет з набоями свідчив про те, що дві-три години чоловік міг би вести з нами бій, не підпускаючи до свого житла.
Пару років тому ми допомагали карному розшуку затримувати організовану злочинну групу на півночі регіону. Операція специфічна – контрольоване викрадення людини. Затримання проводили в складському приміщенні, куди бандити доставили жертву, – з метою отримання викупу. Злочинці не очікували штурму та швидко спасували перед нашим фізичним напором.

Управління карного розшуку
поліції Донецької області

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео