Всеукраїнська профспілка юристів

Перезавантаження принту з “Disinfected” від Олени Даць та Сергія Савченка : Олена Даць та Сергій Савченко презентують колекцію авторських сорочок з принтом “Disinfected”

Перезавантаження принту з “Disinfected” від Олени Даць та Сергія Савченка : Олена Даць та Сергій Савченко презентують колекцію авторських сорочок з принтом “Disinfected”
192057 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чому саме така назва? Disinfected.

Тривалий час автори думали, як краще назвати те, що вони створюють. Назва мала містити в собі концепцію та мати багатогранність. Зв’язок з тим що вони створюють та загадку, яку б всім хотілося розкрити.

Митці прагнуть, аби кожен відповів, Disinfected: це — експресія, чи спокій? Що приховує цей напис? Що він нам дозволяє чи може це — заборона? Чи в той самий час це ще й пересторога, яка наштовхує на роздуми про свободу?


Олена Даць питає: “Дезінфіковано чи дезорієнтовано? Яка відповідь для вас вірна?”
"Дезінфекція, призначена для боротьби з вірусами, сама перетворилася у вірус." — запевняє Сергій Савченко. Питань більше, ніж відповідей, проте чи не в цьому полягає основна мета мистецтва?
З одного боку, дезінфекція — це процес очищення. Завдяки спеціальним засобам, на неживих об’єктах відбувається процес знищення більшості патогенних мікроорганізмів. Він не стосується лише спор бактерій. Це знезараження, яке відбувається завдяки цілому комплексу засобів, проте наприкінці заходів в нашому середовищі вже не лишається збудників інфекційних хвороб та їхніх переносників.

З іншого боку, дезінфекція стала вбивцею природного порядку. Адже головне в природі — це результат процесу взаємодії свідомості й стихії. Наша планета весь час відповідає тим, хто з нею намагається говорити. Проте зв’язок вона підтримує лише з тими, хто є невіддільною частиною біологічної складової природи. Інакше в людини не хватає амбітності для того, щоб зрозуміти її голос.

Провести дезінфекцію — все одно що порушити баланс, вийти за межі того, що пропонує Всесвіт. Тож якщо раніше це слово мало лише одне значення, то тепер ярлик з однозначним змістом послідовно втрачає своє значення. Вона сама стала вірусом. І тепер поширюючись планетою вона стала замінювати одну проблему іншою, запевняють автори проєкту.

Чистота та стерильність, котра стала синонімом здоров'я і довголіття, перетворилась у всесвітній тренд. Але, по своїй суті, вони є абсолютними антагоністами життя.

Сучасний митець намагається йти в ногу з часом. Він миттєво реагує і "дезінфікує" власні праці. Проте саме цим художник і вбиває саму природу мистецтва. Намагаючись переконати глядача в “безпечності” творіння, його користі та придатності для споживання, митець втрачає найголовніше в мистецтві — діалогічність.

Краса мистецтва полягає у вмінні автора передати реальність. Не обов’язково такою, як вона є, проте так, щоб вона не втратила свої обриси. Люди мають триматись на певній дистанції, проте не відмежовуватись від твору. Між художником та глядачем не має бути дистанції, вони повинні розмовляти між собою. Тільки тоді, коли вони єдині, тоді й досягається мета мистецтва. Проте через дезінфекцію об'єктивність невпинно втрачає свої обриси, адже дистанція до реальності невпинно зростає кожної миті…

Тому митці Олена Даць та Сергій Савченко хочуть, аби кожен з учасників сам вирішив за себе: “Можливо, чистим є те, що не підписане, те що без опису, без клейма? А, можливо, ми самі маємо свободу і право вирішувати наскільки зануритись, заглибитись, повірити?”

Друком сорочок та створенням колекції займалась Олена Даць. Українська дизайнерка, власниця брендів “Olena Dats'’“ та “Olena Dats’ Gallery“. Ці бренди відомі в багатьох країнах світу й успішно розвиваються. Її роботи надихають жінок тонким поєднанням романтизму з відбиттям сучасного світу. Кожна з нас мріє про казку, тож коли реальність виявляється іншою, це призводить до розчарувань. Проте Олена показує, що хоча світ це не казка, проте риси від неї можна побачити всюди.
З 2008 року Олена Даць є постійною учасницею Paris Fashion Week. З 2006 по 2017 брала участь у Ukrainian Fashion Week. У 2017 відкрила монобрендовий магазин “Olena Dats’ Gallery” у Львові. Та з 2017 по 2019 була учасницею Lviv Fashion Week.
Автором ідеї, живопису, відео, фото, та друку на сорочках є Сергій Савченко. Український художник, який народився в 1972 році у Львові. У 1991 він закінчив Львівське Училище Декоративного і прикладного мистецтва ім. І. Труша. А в 1996 закінчив Львівську Академію Мистецтв (відділ художнього скла)
Зараз займається живописом, друкованою графікою, відео, анімацією, театральною сценографію, створенням вуличних об’єктів. Нещодавно став організатором та куратором резидентських проєктів, воркшопів. Бере участь у багатьох виставках, резиденціях та інших мистецьких подіях України та світу. Сергій заснував власну анімаційну студію Savchenko Studio Production (SO) та авторську галерею Savchenko Gallery (savchenkogallery.com) в Гданську в Польщі. Живе і працює у двох містах одразу — у Львові та Гданську.

У рамках проєкту “Disinfected” Олена Даць та Сергій Савченко створили унікальну серію футболок. За допомогою принтера EBS Handjet вони друкували слово “Disinfected” в різному порядку.

Під час друку сорочки перевертали в різному порядку для того, щоб створити унікальні малюнки. Після завершення друку, сорочки не розгортались. Їх відразу запакували для їхніх власників. Поки що загальний вигляд розгорнутої сорочки залишається в таємниці. Лише той, хто розкриє пакунок знатиме малюнок, котрий склався.
Учасниками програми вже стали жінки, які мають активну суспільну та громадську діяльність. Вони працюють на телебаченні та в газетах, очолюють благодійні організації та департаменти. Це режисерки та директорки. Це жінки, які зустрічаються на перших стрічках модних та політичних журналів. І першу чергу це свідомі особистості. Долучились до проєкту і вже розкрили свої сорочки:


- Юлія Бойко - власниця салону косметології «Biolux” та партнерка “Olена
Dats’ Gallery”
- Наталія Васько – актриса театру та кіно
- Соломія Вітвіцька - ведуча телеканалу “1+1”
- Мар’яна Возниця - директорка Західного міжрегіонального департаменту
- Національної служби здоров‘я України (НСЗУ)
- Уляна Горбачевська - співачка , режисерка, дослідниця народної пісні
- Ірина Данилевська- засновниця UFW , голова організаційного комітету UFW
- Соня Забуга - головний редактор Elle Ukraine
- Ляна Мицько - директорка Львівського муніципального мистецького центру
- Марія Карпінська - директор Благодійної Організації «Фонд Карпінських»
- Засновниця програми «Моя Перша Стипендія»
- Іоланта Пришляк - заступник генерального директора Львівської
національної філармонії, голова правління оркестру «INSO-Львів»

 - Валентина Синенька - директор з маркетингу компанії Symphony solutions,
засновниця спільноти SHE
- Оксана Сироїд - віце-президент української школи економіки
- Юлія Сінкевич - продюсерка, співзасновниця Української кіноакадемії
- Яніна Соколова – журналіст
- Анна Хаєцька - головна редакторка видання Wonderzine Україна
- Уляна Хром‘як- голова офісу креативної економіки


Презентація проєкту відбудеться у Львові у творчому просторі Olena Dats’ Gallery 29-31 січня 2021 року.


Художники висловлюють вдячність компанії EBS Ink-Jet Systems, котра люб’язно підтримала проєкт. Вона безкоштовно надала унікальний принтер для творчих експериментів.

Теги: Олена Даць,Olena Dats',Disinfected
Автор: redactor.newsukraine

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео