Всеукраїнська профспілка юристів

Лізинг на житло: чи варто українцям оформлювати його?

Лізинг на житло: чи варто українцям оформлювати його?
123759 ПЕРЕГЛЯДІВ

За цьогорічною статистикою, завдяки лізингу квартири отримали вже 2 223 українці. 13 тисяч сімей вже подали документи на оформлення цієї процедури на наступний рік, проте чи вигідно це українцям? Та чи багато хто може претендувати на позитивне рішення?

За останньою статистикою, лізингом частіше користуються жителі великих населених пунктів. 78% придбаних квартир припадає саме на міста. Що ж стосується інших населених пунктів, то лише 22% людей можуть собі дозволити таку послугу.

Які переваги він має? Насправді ця послуга має досить низький відсоток річних, який дорівнює 9. Проте взяти участь у програмі такого типу можуть частіше за все військовослужбовці Міноборони, Служби Безпеки України, Національної гвардії України, лікарі Міністерства охорони здоров’я та вчителі Міністерства освіти та науки України. Вони її отримують через механізм “Житло у фінансовий лізинг.

Які недоліки має така система? Не дивлячись на те, що відсоток, під який держава надає лізинг, набагато менший за іпотечний, проте інколи виплати через цю систему стають набагато більшими за іпотеку. Це обумовлено тим, що перший внесок за іпотекою складає 30% від всієї суми виплат. Це призводить до того, що сума для подальших виплат стає набагато меншою. Проте, через те, що ці 30% є надто великою сумою, багато мешканців України не можуть собі цього дозволити.

Крім того, в лізингу є ще одне слабке місце. Право власності на квартиру ви отримуєте тоді, коли сплачуєте повну вартість квартири. Тож лізинг має як плюси, так і мінуси. Проте якщо вам необхідна квартира, а 30% немає, то ви можете скористатись цією послугою та придбати собі квартиру, про яку мрієте вже давно. Але будьте готові до того, що вам доведеться якийсь час проживати у квартирі без прав на власність.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео