Всеукраїнська профспілка юристів

Париж, Lui Vuitton, найкраща виставка 2021 року. Саме так проведе наступні пів року картина з Дніпра

Париж, Lui Vuitton, найкраща виставка 2021 року. Саме так проведе наступні пів року картина з Дніпра
95291 ПЕРЕГЛЯДІВ

“Портрет Маргарити Морозової” візьме участь у виставці-реконструкції. Вже дуже довгий час його зберігають в Дніпровській галереї, а тепер він буде показувати себе на виставці, яку організував Фонд Луї Віттон.

Морозови були однією із самих відомих та багатих родин в Російській імперії. Вони тримали власну фабрику текстилю. Також приділяли увагу художньому мистецтву та підтримували талановитих митців. Їхнє ім’я було одним з перших протягом XIX - початку ХХ століть.

Історія цієї картини не менш захоплива, ніж її героїні. У 1917 році всі речі Морозових розвезли по різних музеях та галереях. Частина з них потрапила до Ермітажу, Третьяковської галереї та Музею образотворчих мистецтв ім. А. С. Пушкіна.

Проте у 20-х роках відбувалось багато реорганізацій музеїв. Таким чином до Дніпра потрапила й картина Валентини Сєрової «Портрет Маргарити Кирилівни Морозової». Третьяковська галерея подарувала його Дніпру у 1928 році.

Що ж стосується історії написання, то ця картина є третім варіантом зображення, проте також незавершеним. За замислом, як вказано у спогадах: ”Замислювалося, що героїня повинна була бути зображена в русі: ніби її хода летить, а по плечах розлітається перекинута шаль”.

Та навіть попри незавершеність, ця картина лишається пречудовим витвором мистецтва та місцем зберігання пам’яті. Сєрова була найкращою портретисткою свого часу, тож навіть у незавершеному варіанті картина повністю передає характер своєї героїні. В листопаді 1911 році Валентина померла, через слабке здоров’я, проте творчість її й зараз вражає людей.

А з 28 лютого по 25 липня її картина вражатиме соєю красою мешканців та туристів Парижу. А Фонд Луї Віттон буде особисто відповідати за збереження полотна протягом всієї виставки.




© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео