Всеукраїнська профспілка юристів

Невже нам дадуть відповідь на найцікавіше питання для студентів: чому так важко знайти роботу випускникам ВНЗ?

Невже нам дадуть відповідь на найцікавіше питання для студентів: чому так важко знайти роботу випускникам ВНЗ?
113057 ПЕРЕГЛЯДІВ

Майже кожен студент хоча б раз ставив собі питання: ну от закінчу я свій ВНЗ, ну а далі? Ким мені працювати, що мені дасть це навчання? Невже я й дійсно зможу після цього знайти роботу. Проте, як показала статистика, це не завжди так. Більшість випускників, десь 70% щороку не знаходять собі роботу за професією. Чому так? Чому людей необхідно переучувати після 6 років у ВНЗ?

Насправді існує одна найбільша проблема, якої повністю не позбувся ще жоден навчальний заклад. Більшість навчання — це просто теорія, яка не дає жодних корисних звичок, орім вміння записувати почуте.

Сандра Логлін, керівниця відділу Learning Practice компанії EPAM Systems, розповіла, що необхідно змінити, щоб покращити ситуацію на ринку праці. По-перше, навчання, як онлайн, так і в аудиторії — це прекрасно. Проте його метою має бути мотивування студента. Викладачі мають не надати готовий матеріал у формі лекції, а показати, як отримати ці знання та застосувати їх самостійно. Крім того, важливо покращити підручники. Багато університетів використовують не лише радянську систему, а й підручники 70-80-х років минулого століття.

А от навчати студентів відповідно до потреб ринку праці, більшість університетів наразі неспроможні. Це зумовлено хоча б тим, що викладачі не працюють за своєю професією, а це призводить до повного нерозуміння потреб роботодавців. І компаніям потрібно весь час перенавчати своїх робітників, аби ті встигали йти за змінами у суспільстві.

Фахівці вважають, що змінювати все необхідно повністю. Відкрити доступ для навчання усім охочим, зробити навчання дешевшим, випускати більше фахівців, розробити гнучку програму, яка буде змінюватись під студента та його потреби, перейти від системи лекцій до проєктної. А замість тестів та письмових робіт ставити оцінки за реалізовані проєкти.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео