Всеукраїнська профспілка юристів

ПЦУ: як конґрес українців сприяє виконанню договору

ПЦУ: як конґрес українців сприяє виконанню договору
174630 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українська православна церква завжди хотіла свого визнання. Адже не дивлячись на те, що на нашій території християнство з’явилось дуже давно, ніхто не визнавав нашої самостійності. Із часом усі звикли до того, що відбувається та церква підкорювалась іншому патріархатові.

А сьогодні Світовий конґрес українців (СКУ) надіслав привітання митрополиту Київському і всієї України, предстоятелю Православної Церкви України Епіфанію з другою річницею від дня проведення у Києві Об’єднавчого Собору, обранням предстоятеля ПЦУ та схваленням її статуту.

Шлях до цієї видатної події, за словами СКУ був довгим та важким, проте ми спромоглися отримати те, що було для нас таким важливим. До цієї події готувались заздалегідь. Та 15 грудня 2018 року провели Об'єднавчий церковний Собор. На ньому була створена єдина помісна Православна Церква України, також був ухвалений статут і обраний митрополит Епіфаній.

Проте розпочали свою боротьбу за це ми ще 100 років тому. Гетьманат та директорія усяко сприяли тому, аби досягти цього, проте з приходом більшовиків, всі їхні намагання було анульовано. А церква перестала бути частиною життя більшості населення, через заборони.

Але завершення одного завжди виступає початком іншого. Під час Незалежності України вже відновили намагання досягти незалежності для церкви. Багато для цього зробив український представник патріархату Філарет. 11 жовтня Синод Вселенського патріархату оголосив, що Російська Православна Церква втратила юрисдикцію над канонічною територією України, а церквою-матір'ю України є Константинополь.

У 2019 році 6 січня ми отримати повну незалежність від Московського патріархату. Нашому патріархові вручили Томос, який засвідчив самостійність УПЦ. І тепер усі церкви знаходяться під владою київського партіарху. А сьогодні лунають привітання для усіх, хто так довго підтримував незалежніст УПЦ.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео