Всеукраїнська профспілка юристів

Які сфери перейдуть на обслуговування українською мовою?

Які сфери перейдуть на обслуговування українською мовою?
84887 ПЕРЕГЛЯДІВ

Із 16 січня 2021 року згідно статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" усі сфери обслуговування мають перейти на державну мову.Варто зазначити, що вимога щодо обслуговування державною мовою стосується не лише сфери торгівлі, а й надання освітніх, медичних та соціальних послуг.

Український споживач отримає право на обслуговування державною мовою за замовчуванням - у супермаркеті чи в інтернет-магазині, у кав'ярні чи ресторані, в банку чи в аптеці, на АЗС чи на вокзалі, в спортзалі чи бібліотеці тощо.Лише на прохання клієнта його обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

Українською має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню. Інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися й іншими мовами.

"У разі порушення права на отримання інформації та послуг українською мовою, споживачеві доцільно, насамперед, звернутися до працівника відповідної установи з проханням обслуговувати його українською, до менеджера або вищої керівної посадової особи, з проханням виправити ситуацію, зафіксувати порушення у книзі скарг. Кожен громадянин також може скласти скаргу на ім’я Уповноваженого із захисту державної мови, направити її письмово або електронною поштою на адресу Уповноваженого. При цьому важливо надати максимально повну інформацію про суб’єкт господарювання, обставини та докази, що підтверджують порушення", - розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Омбудсмен скаржиться, що російську замість української використовують в закладах позашкільної освіти - музичних школах, дитячо-юнацьких спортивних школах, у гуртковій роботі.

Теги: Омбудсмен ,Український споживач , Сфера обслуговування ,Державна мова , Українська мова

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео