Всеукраїнська профспілка юристів

Українські вчені вирушили збирати нові дані про Південний океан

Українські вчені вирушили збирати нові дані про Південний океан
177189 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українські науковці близько трьох місяців досліджуватимуть Південний океан. До берегів Антарктиди з порту Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) вирушили Каріна Вишнякова та Юлія Іванчикова. Дослідниці представляють Національний антарктичний науковий центр та Український науково-дослідницький центр екології моря. Працюватимуть на українському траулері «Море Содружества», що вестиме промисел антарктичного крилю.

 Вчені мають багато завдань: збирати нові дані про мешканців Південного океану, вивчати крижану рибу, криль, китів та паразитів.Для вивчення кожної категорії морських мешканців своя мета.  Кити – вивчення їхнього просторового розподілу та поповнення фотокаталогу, започаткованого на станції «Академік Вернадський» 2018 року. Крижана риба – відбір зразків для визначення вмісту стійких органічних забруднювачів у її тканинах. За підсумками досліджень ЄС може заборонити низку пестицидів та продуктів фарміндустрії, які забруднюють Світовий океан. Антарктичний криль – дослідження відмінностей біохімічного складу в різних районах промислу. Слід зазначити, що криль та крижана риба є основою морських екосистем Антарктики та Субантарктики. Паразити промислових риб: вивчення їхнього біорізноманіття як фактору, що впливає на динаміку популяцій риб.

Експедиція триватиме до березня 2021 року. Допомагатиме досліджувати єдиний та унікальний програмно-апаратний комплекс «Ферібокс», який одночасно вимірює 14 фізичних, хімічних та біологічних характеристик морського середовища.За показами «Ферібоксу» морські біологині визначатимуть точки відбору зразків.

Район досліджень включає в себе акваторії біля Південних Оркнейських островів, Південних Шетландських островів, протоку Брансфілда. Це так званий район 48 статистичної звітності Комісії з морських живих ресурсів Антарктики – традиційний район економічних інтересів України.

Антарктика - це не лише наукові дослідження, але і зона економічних інтересів технологічно розвинутих країн. Співпраця українських вчених з вітчизняним бізнесом дає можливості як для науки, так і для промислу. Дослідники отримують можливість вивчати Південний океан навіть зараз, коли в України немає жодного науково-дослідного судна, а рибальська індустрія за допомогою вчених може краще прогнозувати райони промислу та майбутні улови.

Теги: Південний океан,Українські вчені,Антарктика,Антарктида ,Академік Вернадський,Кити,Крижана риба,криль,нові дані,біологині,морське середовище

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео