Всеукраїнська профспілка юристів

Через брак коштів нинішні тридцяти- та сорокарічні громадяни можуть залишитися без пенсій

Через брак коштів нинішні тридцяти- та сорокарічні громадяни можуть залишитися без пенсій
43189 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кабмін хоче внести зміни в статтю №8 ЗУ «Про соціальні гарантії». Не всі громадяни України матимуть право на пенсію по досягненню пенсійного віку.

Фактично тим самим може бути зруйнована солідарна пенсійна система, яка існувала ще з часів СРСР. Її принцип полягає в тому, що нині працюючі сплачують пенсії тим, хто перетнув межу пенсійного віку. Тепер уряд хоче, щоб люди відкладали гроші в приватні пенсійні фонди. Але, по-перше, до них немає довіри. По-друге, не всі українці встигнуть відкласти достатню суму, оскільки їм залишилось працювати 10-15 років.

Наразі в Україні пенсію отримують 8,5 млн людей, а її середній розмір складає 3 тис 666 грн. При цьому в Пенсійному фонді існує дефіцит коштів.

«Можливо, якось структурувати усі ці виплати і платити з інших джерел, наприклад, з державного бюджету. Проте таку можливість нам Конституція не надає. Вона прописує, що пенсії повинні сплачуватися з Пенсійного фонду. А формуватися цей фонд може лише з відповідних надходжень саме на пенсію», — говорить адвокат Станіслав Лифлянчик.

Наразі законопроєкт уряду, який стосується пенсійної реформи, ще не оприлюднений. Тому остаточно ще не зрозуміло, наскільки кардинальні зміни очікують систему соціального забезпечення.

Теги: пенсії,Пенсійний фонд,брак коштів

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео