Всеукраїнська профспілка юристів

COVID-19 вражає центральну нервову систему: що говорять лікарі та дослідники

COVID-19 вражає центральну нервову систему: що говорять лікарі та дослідники
190149 ПЕРЕГЛЯДІВ

COVID-19 вражає нервову систему та кору головного мозку. Наслідком цього стають суїцидальні думки пацієнтів. Підтвердженням стали нещодавні випадки в київських інфекційних лікарнях.
Так, 20 жовтня з вікна четвертого поверху лікарні № 8 вистрибнув 68-річний чоловік і загинув. Лікарі підтверджують, що він був хворий на коронавірус. Однак, його стан був середньої тяжкості. За словами заступника головного лікаря Богдана Лененя, чоловіка лікували разом з ще одним пацієнтом в палаті. Через п'ять-шість днів його виписали б додому цілком здоровим. Проте, 20 жовтня той вчинив суїцид. Деталі смерті розглядає поліція.
19 жовтня подібні дії вчинила 60-річна жінка. Вона була інфікована коронавірусом. Жінка вистрибнула з вікна Олександрівської лікарні, її відразу забрали в реанімацію, але врятувати так і не вдалося.
У вересні місяці вчинили суїцид з різницею в один день два чоловіки-68 та 43 років. Трагедія сталася в Київській лікарні № 4. Чоловіки лікувалися від коронавірусу.
Лікарі стверджують, що дані випадки трагедій підтверджують невтішні прогнози. Коронавірус вражає судини нервової системи і в цілком психічно здоровим людей виникають думки про самогубство.
Професор Харківської медичної академії Володимир Корсунов повідомляє, що нормальні психологічно та фізично люди почнуть вдаватися до суїциду.
Корсунов розповідає, що COVID-19 уражає всі органи людини. Він негативно впливає на судини в організмі, які є в шлунку, печінці, голові, мозку, легенях тощо. Коронавірус сприяє погіршенню імунної системи у пацієнтів. Наслідком стає утворення цитокинового шторму-важкого перебігу хвороби. Цей шторм викликає запалення судин організму та тромбоутворення.
Також професор додає, що хвороба порушує роботу будь-якого органу людини. Внаслідок того, які органи зазнали ураження, відбувається певний перебіг хвороби. Тут же може виникнути ковідна енцефалопатія, коли людина втрачає віру в життя, в одужання, в неї виникає депресія, збудження, страх перед невідомістю і в результаті самогубство.
Професор Корсунов повідомляє, що таке відбувається з людьми у всьому світі. Держава не знає, як з цим боротися. Можливо, повинне бути більш якісне спостереження за пацієнтами, що водночас в нашій країні неможливо. Як варіант, ставити грани на вікна, залучати психіатрів. Хоча останні не мають практики роботи з інфекційними пацієнтами. Лікарі висувають пропозицію залучати антидепресанти. Однак, і вони не всім допомагають.
Вітчизняні книги вже наповнені темою самогубств серед пацієнтів, які підхопили коронавірус.
Оксфордський університет нещодавно опублікував статтю, де йшла мова про вплив COVID- 19 на людський організм. За дослідженнями виявилося, що пандемія вражає психологічну та соціальну суть людини. Прогнозують, що такий стан у людей може залишитися на місяці, а то й роки. Страх, безсоння невизначенність-причини, які стають на шляху нормального життя, як звичайних людей, так і лікарів. Дослідники коронавірусу та його впливу на суспільство говорять, що люди, які зіткнулися з пандемією та перенесли хворобу, переживатимуть певні труднощі ще довго. Відтак, звістка про хворобу, страх заразити інших, перебування в інфекційних палатах, матеріальні труднощі, а там не далеко й до депресії та суїциду.
Група бразильських вчених додає, що COVID-19 породжує нові хвороби- Альцгеймера та Паркінсона. Дослідники говорять, що коронавірус впливає на відмирання нейронів головного мозку. Причиною цього стає низький відсоток потрапляння кисню до кори мозку.
Тож, дослідники та вчені рекомендують у разі виявлення коронавірусу не панікувати, не вдаватися до депресії, гніву, а тим паче суїцидальних думок. Потрібно мати здоровий глузд та робити виважені кроки в житті.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео