Всеукраїнська профспілка юристів

У Дніпрі втридорога продають «коронавірусні могили»

У Дніпрі втридорога продають «коронавірусні могили»
54837 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пандемія як привід заробити: 600 могил, які пів року тому міський голова Борис Філатов готував для можливих померлих від інфекції, нині … продають втридорога. Родичі померлих кажуть, КП «Ритуальна служба» вимагає шалені гроші, при цьому навіть не видає чеки за свої послуги.

COVID-19 вже забрав у Дніпрі понад сотню життів. Серед них і дідусь Іллі, якому було 92 роки. Ілля підозрює, інфекцію він підхопив у таборі для літніх людей «Золотий вік», організованому міською радою.

«Після першої доби одного чоловіка, який сидів за їхнім столом, не пустили до їдальні, бо зафіксували перевищення температури, — згадує Ілля Рибаков. — Його госпіталізували. Куди , як, який був діагноз — ніхто не розповідав».

Вже за п’ять днів, за словами чоловіка, дідусь повернувся додому і майже одразу потрапив до лікарні. А там — помер. На розтині з’ясували, старенький був ковід позитивним. Родина почала займатися похованням та звернулась до КП «Ритуальна служба».

«Коли ви звертаєтесь до ритуальної служби, вам всі говорять, що необхідно сплатити за копачів, за могили і так далі, — каже Ілля. — Де-факто ви сплачуєте ще раз за копачів, за те саме місце, яке було підготовлене містом — це коштувало 5 тисяч гривень без будь-яких квитанцій, чеків».

Здавалося б, ситуація звична, але є одне «але». Ще у квітні міський голова наголошував, що місто готується до найгіршого сценарію розвитку епідемії, тому завбачливо підготували й місця для поховання.

«Ми готуємося до гіршого, — наголошував тоді міський голова Дніпра. — На території міських кладовищ викопано не 400, а вже 600 могил під можливе поховання померлих від коронавірусу. Для зберігання тіл закуплена тисяча щільних пластикових мішків».

Опублікований Філатовим допис виявився не першоквітневим жартом. Це підтвердив заступник міського голови — Михайло Лисенко, який пояснив, що невідомо, як розвиватиметься ситуація, тому на 12 цвинтарях вирито 615 могил.

За неофіційними даними, на «земельні» роботи місто виділило близько пів мільйона, по 800 гривень на кожну могилу. Проте, ті, хто ховають своїх родичів, знову мають сплачувати за місце, копачів, ба навіть за герметичні пакети, які також закупила міська рада. Чому так, намагалися запитати у працівників КП «Ритуальна служба». Проте жодної відповіді не отримали.

А от міська рада у своєму розлогому коментарі пояснила, всі поховання здійснюються згідно з прейскурантом. Адже у своїй постанові Кабмін писав лише про карантинні заходи та профілактику захворювання. Про поховання розпоряджень немає, а отже, місцеве самоврядування цим займатися не зобов’язане.

Отже, копання могил у квітні було не чим іншим, як банальним залякуванням городян. А і без того скандальне КП «Ритуальна служба» тепер може збирати гроші зі своїх клієнтів за послуги, які вже виконані та оплачені міським бюджетом.

Теги: могили, Дніпро,міська рада,КП Ритуальна служба,коронавірус

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео