Всеукраїнська профспілка юристів

Мешканці вулиці Соф`ї Ковалевської «боронять» арку від інспекції з питань благоустрою

Мешканці вулиці Соф`ї Ковалевської «боронять» арку від інспекції з питань благоустрою
67391 ПЕРЕГЛЯДІВ

Жителі будинків 53 та 55 по вулиці Соф’ї Ковалевської та їхні сусіди б’ють на сполох. Люди стверджують, частини їхніх будинків можуть піти під землю через необдумані рішення Інспекції. В одній із прибудинкових арок чиновники створили автомобільний проїзд, яким десятки років користувалися лише пішоходи. Місцеві впевнені, якщо ситуація не зміниться, катастрофи не уникнути.

За словами жителів, деформування зовнішніх стін будинків розпочалося нещодавно. Ба більше, халепа застала місцевих і всередині помешкань.

«Посипалася штукатурка в кімнаті над аркою — повністю будиночком склалася. Потім на несучій стінці пішли тріщини», — розповідає жителька будинку № 53 Світлана Лебідь.

Усі будинки наприкінці 60-х звели на пісочній основі та без паль, на так званих повітряних подушках. Тобто під будівлями пустоти, якими проходили старі мережі транзитних труб теплопостачання, гарячої води та силові кабелі електромережі. У 2019 комунальники оновили асфальтове покриття у дворі.

«Коли дорожники робили покриття, вони повідомили, що тут їздити не можна! Загроза обвалу, як вони сказали, величезна», — каже депутатка АНД району Антоніна Готянська.

Крім обвалу, мешканці переймаються і ймовірним вибухом.

«Я боюся за газову трубу, якій 50 років. Вона дуже погано прикріплена. Коли тут проїжджає машина, труба вібрує. Газовики нічого не роблять», — пояснює Світлана Лебідь.

Між будинками вбудовані арки, які, за ствердженням людей, були закриті для автівок близько півстоліття. Альтернативних проїздів із центральних вулиць до дворів більш ніж достатньо, розповідають місцеві. Проте після ремонту дороги Інспекція з благоустрою вирішила відкрити арку для руху.

«Якась «велика людина» закомандувала, що саме тут треба зробити проїзд», — каже жителька будинку № 53 по вул. Соф’ї Ковалевської Людмила Волчкова.

Інспекція мотивує своє рішення таємничою скаргою.

«За однією-єдиною скаргою когось... Вони так і не говорять, кого саме», — дивується депутатка АНД району Антоніна Готянська.

«Прості люди сюди їхати не будуть. Це ж треба нашим верхам, яким важко об'їхати на величезних машинах», — припускає жителька будинку № 74 Олександра Савченко.

Місцеві кажуть, річ у тому, що по новенькому асфальту через арку зручно їздити мешканцям заможних котеджів по сусідству. Люди за допомогою депутатського та власного колективного звернення просять міського голову Дніпра Бориса Філатова та Інспекцію з питань благоустрою повернути в їхні двори пішохідну зону. Адже, окрім іншого, двори вузькі, а відкритий проїзд просто небезпечний для них та їхніх дітей.

Інспекція надіслала відповідь, мовляв, діє законно, а вільна арка потрібна для проїзду пожежних автомобілів у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Жителі апелюють до висновків служби та демонструють інші заблоковані арки поряд з їхніми помешканнями. Аби захистити свій будинок від руйнування, лише декілька днів тому біля арки мешканці встановили спеціальні оборонні стовпчики. Однак скільки вони тут простоять до приїзду комунальників, наразі невідомо.

Теги: Дніпро,вулиця Соф'ї Ковалевської,мешканці,інспекція з благоустрою,арка ,проїзд

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео