Всеукраїнська профспілка юристів

Як розвивати малюка без шкоди для гаманця: 4 влучні поради

Як розвивати малюка без шкоди для гаманця: 4 влучні поради
33620 ПЕРЕГЛЯДІВ

Розвиваючих занять для дітлахів купа: англійська від місяця, музика, малювання, йога тощо. Але витрачати на них половину сімейного бюджету не варто. Вам ще підгузки купувати і на інститут відкладати. Краще хапайте практичні поради від авторки нашої програми «Більше двох», вмикайте фантазію і вперед.

Роздумуючи про розвиваючі заняття для малюків можна пройти довгий шлях: від заперечення до вагання. Можна вирішити, що вони — марна трата часу і коштів, а можна, що без них вам не виростити розумну дитину. І в такому випадку, вже в пологовому дізнаватися про гуртки у вашому місті, читати про картки Домана і готуватися до загального вишколу, щойно дитині виповниться 6 місяців.

Але все це коштує грошей, яких, можливо, у сімейному бюджеті немає, бо дитина цей так постійні витрати: підгузки, одежа і взуття, які стають маленькими, невдалий вибір візочка, додаткові витрати на ремонт, — список можна продовжувати довго. Адже справа не тільки у вартості дитячих прибамбасів, з появою дитини більшість родин вчиться жити з однієї зарплати та 800 гривень державної допомоги.

«Не слід влазити у кредит, аби водити дитину на розвиваючі заняття».

Здоровий Глузд

Всім батьками хочеться найкращого для своєї дитини, але трапляється, що найкраще — недоступне. Фінансові проблеми можуть негативно впливати на емоційний стан мами чи тата, а значить зрештою — і на малюка. Тож час згадати, що ви — найкраще, на що може розраховувати дитина протягом усього життя і… експериментувати.

Дитина спить? Тоді саме час для батьківської розвідки. Почніть з тих, про які ви мріяли будучи вагітною чи з тих, які порадила подруга минулого тижня.

Всі заняття так чи інше рекламують себе на теренах інтернету і ця реклама більш-менш розповідає, що на них відбувається. Тож шукаємо ключові слова на кшталт: моторика, пам'ять, логіка, словниковий запас соціалізація, увага, пальчикові ігри тощо. До ключових слів додаємо «розвиток у домашніх умовах» і насолоджуємося розмаїттям.

Сценарій Перший. Дитині 6 місяців, патологій немає, але хочеться знати, що таке гімнастика чи масаж для малюка

План: YouTube. Ресурс містить безліч відео, які нагально пояснюють, що треба масажувати, як і коли. Батьківський інстинкт підкаже, що підходить безпосередньо вашій дитині і, можливо, він скаже, що це насправді не потрібно (такий варіант теж допустимий).

Сумніви: Занадто складно, незрозуміло, здається, що не виходить.

Відповідь: Якщо здається, що без спеціаліста не впоратися, то, можливо, продовжувати не слід, а можливо, варто просто скоротити заняття до перевірених, які точно нікому не зашкодять і працювати над впевненістю поступово.

Сценарій Другий. Дитині рік і вона ходить. Хочеться соціалізації, пісень і танців

План 1: Facebook. Шукаємо сторінки для мам у вашому місті, мам-однокласниць, мам-однокурсниць, хтозна, може їм те також не вистачає спілкування для себе та дітлахів. Збираємо коло мам з дітьми такого ж віку, аби всім був зиск. Разом співаємо і танцюємо. Обов’язкова чашка чаю для мам наприкінці.

План 2: Обираємо найближчий зручний майданчик (чи парк) і ходимо туди регулярно. Можливо, що ані в перший, ані в другий, ані в сьомий раз там не трапиться мама з таким же темпераментом, чи малюк з таким же потягом до соціалізації, однак, варто пам’ятати, що, можливо саме у восьмий раз такий тандем відбудеться, а значить — все не марно. Дружба на роки не гарантована, втім, буде соціалізація як вона є.

Сумніви:

  • Маленькі площі квартир.
  • Погода не «кличе» до парку чи майданчику.
  • Сором’язливість мами чи малюка.
  • Відсутність спеціалістів, які будуть направляти.

Відповідь: Співаємо вдома вдвох чи втрьох разом з татом. Мамі теж потрібно рухатися, тож музика, яка рухає маму, має рухати і малюка. Вигадуємо рухи попою, руками чи ногами. Складаємо лист з пісень, які подобаються всій родині. Вчимо слова. Повторюємо кожного тижня. Обов’язково — холодний напій для батьків наприкінці.

Сценарій Третій. Дитині рік. Хочеться розвитку моторики та пам’яті

План: Google, який дає відповідь на запитання «як розвинути дрібну моторику в домашніх умовах». З перших запитів: малювання з рисом, шукання маленької іграшки у гречці, сортування квасолі і більш дрібної крупи у різні стакани. А ще: можна перевірити поради щодо пластиліну, простих фарб, олівців і купити потрібні інструменти за невеликі гроші у будь-якому магазині. Називати кольори вголос під час малювання, вчитися повторювати одне й те саме кожного дня.

Сумніви: Виходить не так, як написано, дитину не цікавить те, що пропонується.

Відповідь: Той факт, що ви провели з дитиною двадцять хвилин, сортуючи рис з квасолею, вже йде їй на користь. Адже увага малюкові потрібна більше ніж розвиток дрібної моторики. Здаватися не варто, спробуйте замінити одне на інше, можливо, просто треба додати кольорів і сортувати калину і горох.

Сценарій Четвертий. Дитині два з половиною. Хочеться, щоб вона читала, рахувала і знала вірші напам’ять

План: Зупиніться, дитині лише два з половиною! Інтенсивні заняття можуть зашкодити в подальшому справжньому навчанні. Більше про це дивіться у програмі «Більше двох»: ранній розвиток.

З експертами — психологом та вчителем початкових класів— обговоримо, як не зашкодити та не перезавантажити дитину усілякими розвиваючими заняттями. І які насамперед варті уваги, а які — ні.

Детальніше дивіться у другому випуску програми "Більше двох".

Читайте також:

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео