Всеукраїнська профспілка юристів

В Україні виріс індекс щастя

В Україні виріс індекс щастя
62232 ПЕРЕГЛЯДІВ

На кінець минулого року 51% українців вважали себе щасливими, а 18% розцінювали своє особисте життя як нещасливе. Про це свідчать результати дослідження, яке проводилося асоціацією незалежних дослідницьких агентств Gallup International, повідомляє Київський міжнародний інститут соціології на своєму офіційному сайті.

Згідно з результатами опитувань, які проводяться з 1947 року в 46 країнах світу, індекс щастя у світі неухильно падає. Вираховується він як різниця між відсотком людей, що вважають себе щасливими та відсотком нещасливих людей. І якщо у 2014 році цей індекс складав 64%, то у 2019 — 48%.  На цьому фоні Україна з показником 33% демонструє прогрес (51% щасливих та 18% — нещасливих). Адже у 2017 році (в 2018 Україна не брала участь в опитуваннях) індекс щастя українців складав лише 8%. Незважаючи на те, що ми опинилися в останній десятці країн, позитивна динаміка є.

Щодо середніх показників по світу, більше половини респондентів на питання «Наскільки ви задоволені чи незадоволені своїм життям?» відповіли позитивно (59%). Близько одного з десяти вважають себе нещасливими (11%), трохи більше четвертої частини (28%) ані щасливі, ані нещасні. Тобто середній індекс щастя склав 48%.

У трійці найщасливіших країн опинилися Колумбія, Індонезія, Еквадор. Найбільш нещасливі — Йорданія, Ліван, Сирія. 

Організатори дослідження наголошують: багаторічні результати опитувань демонструють, що ні ступінь економічного розвитку, ні регіон не впливають на сприйняття свого життя людиною щасливим чи нещасливим. Особисте життя людини майже автономне від зовнішніх впливів, які, звісно, присутні, але не визначальні.

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео