Всеукраїнська профспілка юристів

Українці впевнені, що найважливіше завдання жінки — дбати про дім та сім`ю

Українці впевнені, що найважливіше завдання жінки — дбати про дім та сім`ю
118039 ПЕРЕГЛЯДІВ

Такої думки дотримуються 83% опитаних. Щодо найголовнішого завдання чоловіків — 75% вважають, що це заробіток грошей. Про це свідчать результати дослідження, яке проводила Соціологічна група «Рейтинг».

У підсумках опитування зазначається, що відносна більшість українців вважає — жінки достатньо представлені у різних суспільних сферах. Але є й зауваження: 40% переконані, що жінки мало представлені у політиці, 35% вважають, що їх недостатньо у правоохоронних органах та науці, 26% — в армії, 19% — в бізнесі. До речі, цим незадоволені саме жінки, а не чоловіки.

Дві третини опитаних не згодні з твердженням, що жінки не мають відповідних знань та навичок, щоб обіймати відповідальні посади у політиці. Хоча є й ті, хто вважають це цілком справедливим — вони складають чверть опитаних.

Згідно з дослідженням, гендерні ролі розподіляються наступним чином: частіше у парі готує їсти жінка — 64% готування поділено порівну — 15% виховання дітей покладено на жінку — 52% господарські справи покладені на жінку — 43% головування в сім`ї покладено на чоловіка — 39% головування покладено на жінку — 29% порівну розділяють головну роль — 29% у парі більше заробляє чоловік — понад 50% у парі більше заробляє жінка — 23% обидва заробляють приблизно однаково — 17%

Автори дослідження зазначають, що за останні 5 років спостерігається поступове зменшення кількості тих, хто вважає, що господарством, готуванням та вихованням дітей частіше займається жінка. При цьому зростає кількість впевнених у тому, що жінки головують у сім`ї, більше заробляють та мають більше вільного часу.

Цікаво, що абсолютна більшість опитаних погоджується з тим, що жінки частіше за чоловіків ухвалюють рішення, виходячи зі своїх емоцій.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео