Всеукраїнська профспілка юристів

Українська експедиція нарешті вирушила до Антарктиди

Українська експедиція нарешті вирушила до Антарктиди
203636 ПЕРЕГЛЯДІВ

25-та Українська антарктична експедиція вирушила з Чилі до станції «Академік Вернадський». Шлях триватиме щонайменше 5 днів. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Після двотижневої обсервації у Чилі, 25-та Українська антарктична експедиція (УАЕ) сьогодні о 05:45 (за київським часом) вирушила на судні «Бетанзос» до Антарктиди.

На судно завантажили 6 фур із продуктами, обладнанням та пальним. Перед відправленням «Бетанзос» та вантаж ретельно продезінфікували — Антарктида лишається єдиним континентом, вільним від COVID-19.

Всі учасники забезпечені респіраторами, окулярами, антисептиками тощо. Дослідники пройшли навчання за рекомендаціями ВООЗ щодо профілактики коронавірусної інфекції.

У Міністерстві освіти і науки очікують, що до кінця тижня команда має дійти через штормову протоку Дрейка до станції «Академік Вернадський». Далі в планах — приблизно 5 днів на розвантаження судна та стільки ж — на повернення на материк учасників 24 УАЕ.

Українські дипломати домовились з чилійським урядом, аби країна впустила 24-ту українську експедицію, яка більше року працювала в Антарктиді. Повернення науковців до Батьківщини залежить від ситуації з карантином в Україні та інших країнах на шляху додому, — повідомляє очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

До складу річної 25-ї експедиції входить 12 учасників – 10 чоловіків і 2 жінки.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео