Всеукраїнська профспілка юристів

Найбільший стрес в українців викликає економічна ситуація та рівень безпеки в країні

Найбільший стрес в українців викликає економічна ситуація та рівень безпеки в країні
118879 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цього року індекс щастя опинився на рівні 2,64 бали з п`яти можливих. Такі результати опитування «Барометр щастя в Україні» оприлюднила Європейська Бізнес Асоціація на своєму офіційному сайті.

Опитування проводилося за 9 ключовими факторами: рівень доходів, поточна робота, система охорони здоров`я, система освіти, соціальне життя та дозвілля, безпека, дотримання прав, екологія, загальний досвід життя в Україні. Як зазначають у ЄБА, цього року Інтегральний показник Барометру склав 2,64 бали з 5-ти можливих, що демонструє незначну позитивну динаміку у порівнянні з минулим роком (2,61 балів у попередньому періоді).

Вищі оцінки отримали поточна робота (3,36), соціальне життя (3,28), загальний досвід життя в Україні (2,92) та рівень доходів (2,61).

Майже половина учасників опитування задоволені своєю поточною роботою – 46%. Щодо оцінювання рівня доходів, 55% респондентів знаходять його достатнім, хоча й зі застереженням, що він достатній для однієї людини, яка не здійснює якихось великих покупок. При цьому 45% вважають свій рівень доходів недостатнім для нормального життя.

Задовільно або ж позитивно оцінюють своє соціальне життя переважна більшість опитаних — 80%. Але й вони відзначають, що можливості дозвілля у регіонах набагато скромніші у порівнянні з великими містами, а також скаржаться на брак часу для ведення повноцінного життя після роботи. 45% опитаних оцінили свій загальний досвід життя в Україні задовільно, 24% — позитивно, 31% — негативно. Найбільше людей турбує відчуття незахищеності та невпевненості в майбутньому, повільність змін, слабкість державних інституцій.

Нижчі оцінки отримали наступні фактори: система освіти (2,53), охорона здоров`я (2,38), дотримання прав (2,30), екологія (2,18), рівень безпеки (2,17). За інформацією ЄБА, цього року погіршилася оцінка системи освіти, а у 50% опитаних незадовільне ставлення до неї. Ще 36% оцінюють її задовільно, і тільки 14% – позитивно. Серед основних нарікань – застарілі методики викладання, слабка технічна база, невідповідність реаліям сьогодення та потребам бізнесу.

58% не задоволені станом системи охорони здоров`я. 67% респондентів негативно оцінили екологічну ситуацію в Україні. І ще 67% незадоволені рівнем безпеки в країні. Загалом цей фактор отримав найнижчу оцінку серед інших. Здебільшого людей турбує політична та економічна невизначеність, війна на Сході України, неефективність правоохоронних органів.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео