Всеукраїнська профспілка юристів

Мешканці області можуть долучитися до громадського обговорення ринку землі в Україні

Мешканці області можуть долучитися до громадського обговорення ринку землі в Україні
258915 ПЕРЕГЛЯДІВ

Законопроєкт про ринок землі винесли на громадське обговорення. Висловити свою думку можна на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Згідно з документом передбачається, що ринок земель сільськогосподарського призначення запустять з 1 жовтня. Набувати право власності на ділянки зможуть громадяни України, національні компанії, а також територіальні громади й держава.

«Іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом року із дня набуття права власності», – йдеться в документі.

Згідно із законопроєктом, сукупна площа ділянок, які знаходяться у власності громадянина або юридичної особи України в межах однієї області, не повинна перевищувати 15% сільськогосподарських земель регіону та  0,5% – України.

Порушення вимог є підставою для відмови в держреєстрації.

Пропонується, що переважне право купівлі ділянки матиме її орендар, однак за умови сплати ціни, за якою вона продається.

За законопроєктом, мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності має бути не нижче нормативної грошової оцінки.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео